BNR are un nou duşman: Parlamentul României - Reflecţii economice

joi, 2 octombrie 2008

BNR are un nou duşman: Parlamentul României

Sîntem martorii unuia dintre cele mai stranii episoade din istoria de după 1990: Parlamentul a votat în unaninimitate majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50% cu începere de la 1 octombrie 2008. Astăzi, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, face un apel disperat pentru anularea acestei măsuri. Argumentele sale, neexprimate înaintea votului, se leagă de creştere deficitului bugetar pe 2009 de la 2% la 7% din PIB, prin cheltuieli suplimentare de 6 miliarde €, dacă şi ceilalţi bugetari vor căpăta aceeaşi mărire salarială. Iresponsabilitatea electorală a parlamentarilor români a stîrnit toată aceste poveste, arătînd că, în anacronica Românie a momentului, economicul se subordonează în continuare politicului. Apropierea alegerilor a luat minţile tuturor politicienilor.

Să vedem ce consecinţe ar avea menţinerea acestei decizii. Banii ar trebui obţinuţi din împrumuturi sau din tipărirea de bani. Victimă ar fi întreaga populaţie a ţării, nu numai benficiarii salariilor mărite, prin inflaţia care ar fi declanşată. Ar însemna degradarea ratingurilor României, ceea ce ar însemna dobînzi mai mari la împrumuturile externe, peste nivelul şi aşa ridicat al dobînzilor. Ar însemna, de asemenea, depăşirea limitei de 3% din PIB, ceea ce ar atrage sancţini, inclusiv pecuniare, din partea Uniunii Europene, cît şi îndepărtarea momentului în care vom adera la zona euro.

Banca Naţională a României, care s-a luptat pînă acum cu Guvernul României, în demersul de a-l face să menţină o politică fiscală austeră, a căpătat un nou duşman: Parlamentul României, care dovedeşte o iresponsabilitate politică şi economică ieşită din comun. BNR a tăcut pînă acum. Cred că este mută de uimire. Cu siguranţă, reacţia nu se va lăsa mult întîrziată, deşi, probabil, va fi formulată în termeni politicoşi. Oricum, ţintirea inflaţiei, şi aşa prejudiciată de evoluţiile interne şi externe din ultimul an, va căpăta o lovitură mortală cu această ocazie.

Vosganian a apelat la preşedintele Băsescu să nu promulge legea şi a cerut avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în acest caz, considerat ca fiind unul menit să pună în pericol securitatea naţională. Iată la ce conduce spiritul de turmă şi acţinile electorale populiste ale clasei politice româneşti. Este interesant cum va reacţiona Băsescu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus