Pe scurt (I) - Reflecţii economice

joi, 4 decembrie 2008

Pe scurt (I)

  • Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a scăzut în al treilea trimestru al acestui an cu 0,2% faţă de trimestrul anterior, perioadă în care se înregistrase de asemenea o comprimare, ceea ce marchează intrarea în recesiune din punct de vedere tehnic, potrivit datelor publicate de Eurostat. La nivelul întregii Uniuni Europene, care include cele 15 state din zona euro, economia s-a comprimat, de asemenea, cu 0,2% în al treilea trimestru, după ce stagnase în perioada aprilie-iunie.

  • Banca Centrală Europeană a scăzut dobînda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale pînă la 2,5% pe an, pe fondul confruntării cu degradarea rapidă a situaţiei economice şi are ca scop relaxarea pieţelor şi stimularea politicilor de creditare. Reducerea este una fără precedent pentru această instituţie. Imediat, băncile centrale din Marea Britanie şi Suedia au anunţat reduceri ale dobînzilor de politică monetară, cea din Marea Britanie fiind chiar de un punct procentual.

  • În România, deficitul bugetar a ajuns la 3% din Produsul Intern Brut la sfîrşitul lunii noiembrie şi se apropie de 4% din PIB, în condiţiile în care încasările bugetare au scăzut luna trecută cu 3,5 miliarde de lei, tendinţa menţinîndu-se şi în luna decembrie.

  • Ministerul Economiei şi Finanţelor şi-a propus să atragă 7 miliarde de lei în ultimul trimestru din acest an, după ce în primele nouă luni a avut nevoie şi a atras numai 5,7 miliarde de lei. Desigur, la costuri mult mai mari, în condiţiile dificile de pe pieţele financiare internaţionale.

  • Statul a încasat tot mai puţini bani din taxe şi impozite începînd din toamna acestui an, cînd efectele crizei economice globale au apărut în ţară. Recent, Varujan Vosganian avertiza că au apărut probleme în colectarea veniturilor, pentru că firmele nu mai au acces la credite şi astfel preferă să facă rost de lichidităţi din întîrzierea sau neplata impozitelor.
  • 0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu

      © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

    Sus