Din nou despre deflaţie - Reflecţii economice

marți, 10 martie 2009

Din nou despre deflaţie

Un membru al Consiliului Director al Băncii Centrale Europene, economistul italian Lorenzo Bini Smaghi, a declarat pentru cotidianul Boersen Zeitung: "Dacă situaţia se va deteriora, BCE este pregătită să reducă din nou dobînda, chiar pînă la zero. Această măsură va fi luată dacă economia va fi ameninţată, efectiv, de deflaţie". Tot el a adăugat că acest risc nu există în prezent.

După ce SUA se simt ameninţate de deflaţie, ceea ce înseamnă o scădere generalizată şi de durată a preţurilor, iată că şi Europa ia în calcul o astfel de posibilitate. De altfel, din ce în ce mai multe instituţii internaţionale îşi revizuiesc în scădere anticipaţiile economice.

Ar fi cazul şi ca autorităţile române să fie mai atente la evoluţia crizei economice, întrucît măsurile de pînă acum nu semnalaează o cunoştere prea bună a fenomenului. Singurul act cu adevărat responsabil este luarea în considerare a unui împrumut internaţional, care ar permite statului român să aibă o altă poziţie pe pieţele financiare internaţionale, în sensul unor prime de risc mai scăzute la contractarea unor credite private.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus