Aberanţii MFP - Reflecţii economice

marți, 28 aprilie 2009

Aberanţii MFP

Un anume domn Cosmin Coman, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, participînd azi la seminarul "Mediafax Talks about SMEs", a declarat că impozitul minim este o măsură temporară şi nu reprezintă o creştere a fiscalităţii. "Aş vrea să subliniez că impozitul minim este o măsură cu caracter limitat temporal", a continuat Coman, fără să se obosească să menţioneze orizontul de timp în care acesta va fi aplicat. El a afirmat, în continuare, că impozitul minim nu creşte nivelul fiscalităţii din România, deoarece se poate opta în continuare pentru plata unui impozit de 16% din profit.

Se pare că acest domn este total rupt de realităţile economiei româneşti şi de deciziile guvernului. Impozitul minim se aplică şi firmelor care sunt plătitoare de impozit pe profit. Nu ştiu ce pregătire are domnia sa, dar pot presupune că este orice altceva decât economist, atâta vreme cât ministrul finanţelor este inginer metalurgist. Cum ar putea afirma un economist că fiscalitatea nu creşte când se va plăti un impozit mai mare decât procentele prevăzute în prezent de legislaţia fiscală?

De altminteri, guvernul nu a vrut nici măcar să aibă un dialog normal cu patronatele pe marginea modificărilor aduse codului fiscal. Deunăzi, reprezentanţii patronatelor s-au simţit înşelaţi în timpul unor tentative de discuţii, acuzând guvernul că a încălcat înţelegerea impozit aşa-zis forfetar în schimbul deductibilităţii cheltuielilor legate de folosirea mijloacelor de transport. Acest guvern pare fi discreţionar, în afara oricăr raţiuni economice, în luarea măsurilor privind mediul de afaceri, uitând că firmele private au cea mai mare contribuţie la crearea Produsului Intern Brut. O asemenea atitudine se va întoarce ca un bumerang împotriva actualului guvern. De cele mai multe ori, măsurile administrative aberante capătă un răspuns adecvat din partea pieţei libere, care are tendinţa să-şi apere interesele.

Ce fac alţii? Spre exemplu, Franţa a decis reducerea TVA la activitatea restaurantelor la 5,5% de la 1 iulie 2009, cu excepţia alcoolului. La schimb, patronii de restaurante şi-au asumat reducerea preţurilor cu 11,8% la cafea, apă minerală şi meniul zilei. Parcă sună mai economic, nu?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus