Adoptarea euro, probabilă în 2015 - Reflecţii economice

marți, 14 aprilie 2009

Adoptarea euro, probabilă în 2015

Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a declarat astăzi că "Banca Centrală Europeană (BCE) are nevoie de date complete despre evoluţia macroeconomică a României pe cei doi ani de ERM-2, care sunt agregate cu o oarecare întîrziere, de 3 până la 6 luni. Din acest motiv, adoptarea propriu-zisă a monedei europene nu poate avea loc chiar de la 1 ianuarie 2014". Astfel, se spulberă speranţa unora dintre noi de a trece la euro în 2014. De altminteri, îndeplinirea criteriilor de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht într-o perioadă de criză, ca cea pe care o traversăm acum, devine foarte dificilă.

Reamintesc principalele criterii de convergenţă nominală la zona euro:

  1. rata inflaţiei să fie de cel mult 1,5 puncte procentuale peste media primelor trei state membre cu cea mai scăzută inflaţie;
  2. rata dobînzii nominale pe termen lung să nu depăşească 2 puncte procentuale faţă de media ratei dobînzii în primele trei state membre cu cele mai bune performanţe în domeniul stabilităţii preţurilor;
  3. deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB;
  4. ponderea datoriei publice în PIB să nu fie mai mare de 60%;
  5. marjele de fluctuaţie ale monedei naţionale în raport cu euro trebuie să corespundă marjelor stabilite prin sistemul monetar european - limita a +/- 15%.
Dintre aceste criterii, România nu îndeplineşte în momentul de faţă decît criteriul 3. Toate aceste criterii se verifică de către Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană mai ales în timpul celor minimum 2 ani ai prezenţei ţării în ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), orice derapaj de la criteriile de convergenţă nominală conducînd la o prelungire a prezenţei ţării respective în antecamera euro.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus