ANAF gata să declare 131.000 firme inactive fiscal - Reflecţii economice

luni, 18 mai 2009

ANAF gata să declare 131.000 firme inactive fiscal

Aflu din Adevărul că preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a afirmat astăzi că circa 131.000 de societăţi comerciale, care nu funcţionează la sediul social declarat, nu şi-au depus de cel puţin şase luni declaraţiile de impozite şi taxe şi s-au sustras controlului fiscal, vor fi declarate inactive fiscal şi le va fi retras codul de TVA pentru a preîntâmpina furtul de TVA. Se apreciază că, în această situaţie, se găsesc circa 131.000 de firme din totalul de 617.000 de firme existente în România.

"Din cele peste 600.000 de firme, 131.000 nu şi-au depus în ultimele şase luni declaraţiile de impozite şi taxe şi deconturile de TVA şi impozitul pe profit. Aceste firme vor fi declarate inactive în zilele următoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Guvern 92/2003. Aceste firme nu plătesc impozite şi taxe pentru că nu le declară", a precizat şeful ANAF, Sorin Blejnar. El a adăugat că lista cu firmele respective va fi publicată pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

"Până acum, aceste firme figurau doar pe o listă, în Monitorul Oficial. Acum vor fi publicate pe site, cu motor de căutare, ca la Google", a spus Blejnar.

În sfârşit, această măsură mi se pare de bun simţ şi constituie o pârghie eficientă de combatere a evaziunii fiscale, spre deosebire de impozitul minim, care loveşte în toată lumea, atât buni platnici, cât şi răi platnici. Ministrul Gheorghe Pogea, care, reamintesc, este metalurgist de meserie, a găsit măsura impozitului minim numai pentru a îşi umple o parte din găurile la buget, într-un dispreţ total faţă de economia privată. Acest impozit minim este echivalent cu omorârea găinii care face ouă de aur.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus