Programul "Prima casă", etapele ce stau la baza acordării garanţiei de stat - Reflecţii economice

duminică, 31 mai 2009

Programul "Prima casă", etapele ce stau la baza acordării garanţiei de stat

Ministrul pentru IMM, Constantin Niţă, a declarat astăzi la Suceava: "Dorinţa noastră este ca aceste case să fie construite, şi nu luate de pe piaţa liberă, decât, eventual, cele construite după 1 septembrie 2008, atunci când a început perioada de criză. Eu cred că numai în felul acesta putem să multiplicăm aceste garanţii şi să dăm posibilitatea sectorului privat să poată să lucreze", după cum anunţă Mediafax.

Această declaraţie schimbă din nou datele problemei. De fapt, de când s-a anunţat programul "Prima casă", este prima dată când un reprezentant al guvernului dă înapoi, în sensul că restrânge termenii programului. Până acum, toate modificările se refereau la extinderea programului, cea mai importantă fiind legată de extinderea de la prima locuinţă cumpărată la a nu avea nicio locuinţă în momentul solicitării.

După ministrul Niţă, etapele care vor trebui parcurse pentru obţinerea garanţiei vor fi:
1. depunerea cererii de finanţare;
2. analiza eligibilităţii conform normelor bancare de creditare;
3. solicitarea garanţiei la fondul de garantare;
4. analiza acestei solicitări;
5. acordarea garanţiei către bancă de către fondul de garantare;
6. aprobarea dosarului clientului;
7. înscrierea ipotecii de către bancă în favoarea statului.

Pe de altă parte, băncile comerciale au solicitat BNR clarificarea provizionării creditului garantat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). În conformitate cu normele BNR, provizionarea creditelor garantate de către FNGCIMM este de 50% din valoarea garanţiei, iar pentru cele garantate de stat de 0%. A doua variantă ar permite o scădere a dobânzilor practicate în programul "Prima casă".

Referinţe:

  1. Fiscul este executorul în programul "Prima casă", 31.05.2009
  2. "Prima casă" devine "A oricâta casă", 30.05.2009
  3. Programul "Prima casă", discriminările continuă: TVA şi onorarii notariale reduse, 29.05.2009
  4. Noi valuri stârnite de programul "Prima casă", de data asta bancare, 26.05.2009
  5. Programul "Prima casă" naşte valuri, 25.05.2009
  6. Praf în ochi de la guvernul Boc: garantarea creditelor ipotecare până la 60.000 € pentru prima locuinţă prin programul "Prima casă", 21.05.2009

7 comentarii:

Anonim

Scuze,

Eu nu am inteles care este salariul minim ptr prima casa ?.

Ion Radu Zilişteanu

Nu există un salariu minim pentru acest program. În funcţie de ofertele concrete pe care le vor face băncile comerciale şi de normele de creditare ale fiecărei bănci, va rezulta, în fiecare caz, un salariu minim la care se va putea califica un solicitant. După calculele ministrului finanţelor publice, Gheorghe Pogea, pentru un credit ipotecar obişnuit de 50.000 € pe 25 de ani, trebuie să ai un venit minimum 897 € pe familie, pentru acelaşi credit, prin programul Prima casă, trebuie să ai un venit minim pe familie de 595 €.

Anonim

Sunt din Botosani, dosarul meu a fost aprobat de b anca (BRD), trimis la Iasi(am sunat azi la banca si mi-au spus ca dosarul e abia la Iasi), apoi il vor trimite la Bucuresti. Cat ar putea sa mai dureze? Suntem in situatia de a ne lasa balta vanzatorul, au trecut 3 sapt de cand am inceput si iata ca inca nu putem sa ii dam omului un raspuns (apart este vechi). Am putea pierde banii pe care deja i-am platit pe legalizari si evaluarea apartamentului, plus ca am putea pierde apartamentul care ne place. De ce credeti ca trebuie sa stea dosarul si la Iasi, si ce se intampla acolo? Am inteles ca cei din Bucuresti dau raspunsul in maxim 5 zile (fondul de garantare), dar ce ce si cat timp ar putea sta dosarul in Iasi? De la banca nu am fost lamurita in aceasta privinta. Daca aveti un rasp ptr mine, va multumesc anticipat.
F.R.

Ion Radu Zilişteanu

Îmi pare rău că nu vă pot a un răspuns avizat. Este o chestiune care ţine de birocraţia internă a băncii în cauză.

Bănuiala mea este că întârzierea este cauzată de faptul că BRD va trebui să semneze noua convenţie de garantare cu FNGCIMM, rezultată în urma modificării normelor de aplicare a ordonanţei "Prima casă".

Anonim

Am facut un credit ipotecar cu ipoteca in mai 2009, atunci mi s-a spus de catre cei de la banca nu va fa functiona programul Prima casa ca sa ne prinda la ei.La acest credit marja bancii este f mare 8 plus euribor... cum trebuie sa procedez sa obtin o dobanda mai mica? Se poate face o refinantare prin prima casa, daca in momentul demararii programului noi nu aveam o casa?

Anonim

Scuze credit imobiliar cu ipoteca.

Ion Radu Zilişteanu

Din păcate, programul Prima casă nu a fost gândit şi pentru refinanţări ale altor credite imobiliare cu ipotecă. Opţiunea dv. este să refinanţaţi creditul printr-un alt credit ipotecar obţinut de la o altă bancă sau chiar de la aceeaşi bancă, dacă actualele condiţii de creditare sunt mai bune. Va trebui, însă, să studiaţi cu atenţie creditele ipotecare existente pe piaţă sau, mai bine, să apelaţi la un consultant sau la un broker de credite.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus