Programul "Prima casă", discriminările continuă: TVA şi onorarii notariale reduse - Reflecţii economice

vineri, 29 mai 2009

Programul "Prima casă", discriminările continuă: TVA şi onorarii notariale reduse

Persoanele care vor cumpăra o casă prin intermediul programului de garantare a creditelor pentru achiziţionarea primei locuinţe, în limita a a 60.000 euro, vor plăti TVA redusă, de 5%, proiectul urmând să devină operaţional în luna iulie, după discuţii între Guvern, BNR şi băncile interesate, anunţă Mediafax.

Premierul Emil Boc, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, au discutat, ieri, la Guvern cu reprezentanţii băncilor interesate să participe la programul guvernamental de garantare a creditelor contractate pentru achiziţionarea primei locuinţe , în limita sumei de 60.000 €.

"Cei care vor cumpăra o locuinţă prin intermediul programului «Prima Casă» vor beneficia şi ei de TVA redusă, de 5%, la achiziţionarea primei locuinţe", se arată în comunicatul emis de guvern în urma întâlnirii.

Se ştie că se introdusese anterior cota de 5% pentru construcţiile noi în anumite condiţii: un apartament nou cu suprafaţa utilă mai mică de 120 mp, - o valoare mai micã de 380.000 lei şi e primul apartament cumpărat cu 5% TVA.

În mod vădit, noua reglementare induce o discriminare: un acelaşi aprartament poate fi vândut cu 19% sau 5% TVA. Dacă un cumpărător este la prima locuinţă şi plăteşte din banii proprii un apartament de peste 380.000 lei, el va plăti 19% TVA, iar un alt cumpărător care va apela pentru acelaşi apartament la programul "Prima casă" va plăti 5% TVA, ceea ce este o inadmisibilă discriminare între cei doi cumpărători, de neimaginat într-o economie de piaţă sănătoasă.

Pe de altă parte, notari au anunţat că vor reduce cu 30% onorariile pentru încheierea actelor de vânzare/cumpărare, cât şi pentru autentificarea contractelor de ipotecă, pentru persoanele care-şi vor achiziţiona o locuinţă prin programul "Prima casă", anunţă Mediafax.

"Iniţiativa Guvernului României de a oferi o serie de facilităţi, în special tinerilor, pentru achiziţionarea «primei case» constituie unul dintre paşii concreţi care se fac în direcţia unor politici sociale echitabile şi eficiente", informează, joi, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR).

În acest context, conducerea Uniunii "consideră că poate să i se alăture prin acţiunea de reducerea cu circa 30% a onorariilor, atât pentru încheierea actelor de vânzare/cumpărare, cât şi pentru autentificarea contractelor de ipotecă".

În mod evident, o altă discriminare, ceea ce denotă că programul a fost prost gândit şi aruncat pe piaţă din raţiuni electorale. De când a fost anunţat programul "Prima casă", aproape în fiecare zi am asistat la modificări ale parametrilor acestuia, ceea ce denotă că a fost anunţat pompieristic, fără o evaluarea prealabilă atentă.

La invitaţia lui Sergiu Cone, de la site-ul No-cash.ro, am participat o jumătate de oră la Radio France International la emisiunea Invest Terapia, pe marginea programului "Prima casă". Emisiunea o puteţi asculta aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus