Stiglitz: România ar trebui să adopte politici financiare anti-ciclice - Reflecţii economice

joi, 21 mai 2009

Stiglitz: România ar trebui să adopte politici financiare anti-ciclice

Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie în 2001, profesor la Columbia Business School, aflat în vizită în România pentru a participa la Forum Invest, a făcut mai multe declaraţii interesante. Cea mai importantă mi se pare atenţionarea sa privind necesitatea ca România să adopte măsuri financiare anti-ciclice, care să conducă la evitarea decalajelor mari în economie, fiind pregătită astfel de o criză în orice moment.

"Lecţia pentru următoarea criză este că ar trebui să planificaţi oricând o criză. Economia de piaţă este un sistem foarte instabil. Greenspan (fost preşedinte al FED - n.m.) a facut o greşeală fundamentală pe care a recunoscut-o: a crezut că economia de piaţă se corectează singură, dar nu se corectează singura", a atras atenţia Joseph Stiglitz, în interviul acordat The Money Channel.

"În reglementarea jocului financiar, trebuie să aveţi politici anti-ciclice, să vă asiguraţi că baloanele nu cresc şi că nu apar cele mai grave consecinţe ale acestor baloane", a mai spus Joseph Stiglitz.

El a atins aici o problemă neconştientizată suficient în România: ciclicitatea pieţelor. Noi nu am avut suficient timp pentru a pracurge un ciclu economic complet, pentru a fi capabili de a identifica elementele unui astfel de ciclu. Mai mult decât atât, România nu a avut multă vreme o economice funcţională de piaţă. De aceea, suntem extrem de nepregătiţi să abordăm toate elementele unui ciclu economic. Criza actuală este un eveniment excepţional, care perturbă şi mai mult un ciclu economic obişnuit. De aceea, îndemnul lui Stiglitz este cu atât mai important.

1 comentarii:

Anonim

da, de aceeasi parere sunt si eu: economia de piata nu se regleaza singura. Piata este intr-adevar cel mai bun mecanism de alocare a resurselor descoperit de omenire, dar, asta nu inseamna ca este perfect. Nu este, uneori esueaza (apar asa-numitele esecuri ale pietei) si trebuie intervenit cumva (prin politici economice sustinute si de un cadru legal corect)

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus