Titluri de stat de 26,8 mld.lei în 4 luni - Reflecţii economice

sâmbătă, 2 mai 2009

Titluri de stat de 26,8 mld.lei în 4 luni

În primele patru luni ale acestui an, statul român s-a împrumutat de pe piaţa internă de 26,8 mld.lei (circa 6,3 mld.€), prin emisiuni de titluri de stat, în comparaţie cu numai 13 mld.lei pe parcursul întregului an 2008. Cheltuielile pentru dobânzile aferente au crescut în T1 2009 cu circa 1 mld.lei. "Aceste împrumuturi sunt luate pentru asigurarea finanţării cheltuielilor bugetului general consolidat", a afirmat Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice. De remarcat faptul că suma împrumutată în primele patru luni ale anului 2009 echivalează cu suma cheltuită pentru asigurările sociale şi pentru plata salariilor bugetarilor în primul trimestru al acestui an.

În continuare, statul se va împrumuta de pe piaţa internă, numai pentru luna mai 2009 fiind prevăzută vânzarea de titluri de stat în valoare de 6 mld.lei. Este firesc, dacă ţinem cont de faptul că prima subtranşă a împrumutlui de la FMI şi alte instituţii internaţionale, în valoare de 1,5 mld.€, va veni de abia la sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie 2009.

Această situaţie oferă un motiv serios pentru lipsa de finanţare a economiei reale de către băncile comerciale. După începutul crizei, acestea au încurajat economisirea prin oferirea de dobânzi din ce în ce mai mari la depozitele atrase de la populaţie şi agenţii economici. Cum economisirea nu este punctul nostru forte, sumele atrase nu au fost consistente. Toţi aceşti bani s-au dus în titluri de stat, căci onor statul este un debitor la care riscurile sunt oricum mult mai mici decât cele din economia reală.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus