UE a declanşat azi procedura de deficit excesiv împotriva României - Reflecţii economice

miercuri, 13 mai 2009

UE a declanşat azi procedura de deficit excesiv împotriva României

Iată că ce scriam aici şi aici, s-a întâmplat efectiv astăzi: Comisia Europeană a declanşat procedura de deficit excesiv împotriva României, pentru depăşirea limitei admise a deficitului bugetar de 3% din PIB, dar şi împotriva Lituaniei, Maltei şi Poloniei. Comisia a constatat că deficitul înregistrat de România la sfîrşitul anului 2008, de 5,4%, nu a fost determinat de existenţa unor cauze excepţionate, ci de neîncadrarea în cheltuielile planificate prin bugetul de stat, mai ales în ce priveşte salarizarea din sectorul public şi prestaţiile sociale.

Comisarul Leonard Orban a declarat pentru Ziarul Financiar "Deocamdată, România nu va fi sancţionată financiar, dar i se vor pune o serie de condiţii pentru încadrarea în parametrii normali". Potrivit acestuia, o parte dintre condiţiile care vor fi puse României în privinţa deficitului vor fi comune cu cele cuprinse în viitorul memorandum ce va fi încheiat pentru împrumutul de 5 mld.€ de la Uniunea Europeană şi care va fi semnat în iunie. Acest memorandum este parte a acordului financiar mai amplu, în valoare de crica 20 mld.€, semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii.

României i se va cere să se încadreze pentru deficitul bugetar în limita de 3% din PIB până în anul 2011, după care România poate fi sancţionată financiar. Până atunci, însă, pot fi suspendate, total sau parţial, fondurile de coeziune până la încadrarea în limitele admise de Pactul de Stabilitate şi Creştere al UE.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus