Ziariştii de la Cancan nu se pricep la imobiliare şi nu au ţinere de minte - Reflecţii economice

miercuri, 20 mai 2009

Ziariştii de la Cancan nu se pricep la imobiliare şi nu au ţinere de minte

Mi-a semnalat Răzvan Muntean de la imopedia.ro (mulţumesc!) un articol din Cancan în care sunt citat şi m-a întrebat dacă eu am declarat cele scrise acolo. Articolul se numeşte Apartamentele se scumpesc la toamnă, semnat de Daniela Catrina şi Ionela Chircu. Într-adevăr, una dintre ele mă sunase săptămâna trecută. Nu sunt foarte entuziast în a da declaraţii unor publicaţii de profilul Cancan, dar o fac dacă subiectul abordat este serios. Ceea ce a înţeles jurnalista respectivă a rezumat prin "analiştii imobiliari anunţă scumpiri din toamnă", ceea ce nu am declarat. Mai departe în articol, este citată o declaraţie a mea, cu ghilimele: "Preţurile apartamentelor au şanse să crească abia din toamnă, iar pe timpul verii nu vom vedea decat aceeaşi stagnare ca şi până acum. Şi procentul persoanelor care îşi mai permit să cumpere o casă a scăzut considerabil. Doar 2% din cei care îşi permiteau anul trecut mai pot să o facă şi în acest an."

Să le luăm pe rând. Eu am afirmat că stabilizarea preţurilor de pe piaţa imobiliară ar putea să se simtă la toamnă, după care poate începe o eventuală creştere pe anumite segmente ale pieţei. Am spus că pe durata verii vom asista la stagnare a tranzacţiilor, din motive evidente: caracterul sezonier al pieţei imobiliare şi din cauza crizei. I-am declarat ziaristei că, din totalul cererii, înainte de criză, cererea solvabilă era la nivel de 14-15%, iar acum aceeaşi cerere solvabilă este mult mai jos, nedepăşind câteva procente din cererea totală. Ziarista respectivă a considerat că acele câteva procente erau exact 2 şi nu reprezintă ponderea cererii solvabile din cererea totală, ci ponderea clienţilor care îşi permit cumpărarea unui imobil faţă de situaţia de anul trecut. Adică nu era Volgă, ci bicicletă, şi nu is-a dat, ci i s-a furat.

Mai departe, ziaristele de la Cancan îmi atribuie afirmaţia că venirea banilor de la FMI va conduce la aprecierea leului, care s-ar putea menţine până la sfârşitul anului la un nivel de 4,5 lei/€. Eu am spus că acordul financiar cu instituţiile internaţionale va conduce la o stabilizare a cursului valutar, faţă de volatilitatea manifestată la începutul lui 2009. De altminteri, cum îşi imaginează ziaristele de la Cancan că leul se va aprecia de la 4,2 lei/€ la 4,5 lei/€?

Sub fotografia care însoţeşte articolul, cele două jurnaliste scriu: "Conform ultimelor speculaţii ale analiştilor imobiliari, preţurile apartamentelor au mari şanse de creştere", ceea ce nu este nici pe departe de ceea ce am afirmat eu.

În consecinţă, dată fiind deformarea crasă a spuselor mele, pe viitor nu voi mai da declaraţii acestei publicaţii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus