Zâzania din BCE induce nervozitate în pieţe - Reflecţii economice

joi, 14 mai 2009

Zâzania din BCE induce nervozitate în pieţe

Banca Centrală Europeană a semnalat săptămâna trecută că ar putea scădea dobânda de politică monetară la nivelul de sub 1% şi a lansat un program de 60 mld.€ pentru cumpărarea de obligaţiuni corporatiste cu risc redus. Membrii Consiliului Director al BCE au ieşit public cu opinii contradictorii legate de costul acestui program şi de posibilitatea de a-l extinde şi la alte tipuri de active. Analiştii cred că aceste opinii contradictorii exprimate public fac ca deciziile BCE să fie mult mai puţin predictibile şi induc nervozitate în pieţe în momentul în care este necesară reclădirea încrederii pentru însănătoşirea sistemelor financiare.

James Nixon, economist la filiala londoneză a Société Générale a declarat: "impredictibilitatea injectează incertitudine în pieţe într-un moment foarte nepotrivit". Pe e altă parte, Jacques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland, afirmă că "mediul economic actual face inevitabilă existenţa uni larg spectru de opinii, dată fiind lipsa de perspectivă viitore".

Opiniile contradictprii aparţin lui Jean Claude Trichet, preşedintele BCE, Marko Kranjec, membru în Consiliul Director al BCE şi guvernator al băncii centrale a Sloveniei, şi Axel Weber, membru în Consiliul Director al BCE, de la banca centrală a Germaniei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus