BNR a redus dobânda de politică monetară la 9% - Reflecţii economice

marți, 30 iunie 2009

BNR a redus dobânda de politică monetară la 9%

În şedinţa Consiliului de Administraţie al BNR de astăzi, s-a decis reducerea dobânzii de politică monetară de la 9,5% la 9% cu începere de la 1 iulie 2009. Revenim, astfel, la nivelul din perioada februarie - martie 2008, când BNR era într-o perioadă de înăsprire a politicii monetare. De la începutul anului 2009, BNR a redus cu 1,25 puncte procentuale dobânda de politică monetară, de la 10,25% la 9%.

De asemenea, BNR a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la resursele atrase cu scadenţă mai mică de 2 ani sau mare de 2 ani cu clauză de rambursare anticipată la lei de la 18% la 15% şi la valută de la 40% la 35%. Pentru resursele atrase cu scadenţă mai mare de 2 ani şi fără clauză de rambursare anticipată, rezervele minime obligatorii rămân zero. Banca centrală bonifică pentru rezervele minime obligatorii constituite de bănci dobânzi de 5,11% la lei, 2,67% la euro si 1,07% la dolari SUA. Reducerea RMO se va aplica cu începere de la 24 iulie 2009.

Dobânda de politică monetară este nivelul de dobândă perceput de BNR pentru împrumuturile de tip repo date băncilor, cu garanţie în titluri de stat. Drept consecinţă a modificării dobânzii cheie, se micşorează şi dobânzile la facilitatea de credit (creditul lombard) de la 13,5% la 13% şi pentru facilitatea de depozit de la 5,5% la 5%. Aceste dobânzi sunt ancorate în dobănda de politică monetară cu plus sau minus 4 puncte procentuale. Iată că dobânda la facilitatea de depozit scade sub cea bonificată la rezervele minime obligatorii în lei, ceea ce poate semnala că banca centrală va micşora dobânda bonificată la RMO în lei.

Drept consecinţă a reducerii rezervelor minime obligatorii, se va elibera o sumă de 2 mld.€. Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, a declarat pentru Mediafax: "Prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei s-au eliberat 3 mld.lei, iar prin scăderea RMO aplicate pasivelor în valută suma este de 1,3 mld.€. Sunt resurse suplimentare care vor putea fi utilizate în activitatea de creditare". El a precizat că această sumă, care totalizează aproximativ două miliarde de euro, este importantă, dar nu este în măsură să "inunde" piaţa cu lichiditate. Este de aşteptat ca prima consecinţă a reducerii RMO să fie simţită pe piaţa interbancară, pe care dobânzile vor scădea după eliberarea sumei de 2 mld.€, şi, ulterior, prin reducerea dobânzilor active şi pasive practicate de băncile comerciale.

În general, măsurile BNR erau aşteptate de analişti. Poate că nu era prevăzută o reducere a rezervelor minime obligatorii atât de mare. În ce priveşte dobânda de politică monetară, am opinat pentru o reducere mai agresivă a acesteia, cu 0,75 puncte procentuale, în conformitate cu contracţia accelerată a economiei româneşti şi cu o dezinflaţie susţinută.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus