Nestăpânirea lui Băsescu şi servilismul lui Gheţea - Reflecţii economice

sâmbătă, 6 iunie 2009

Nestăpânirea lui Băsescu şi servilismul lui Gheţea

Aflat la manifestările prilejuite de "Ziua câmpului" în Insula Mare a Brăilei, preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie uluitoare la adresa băncilor comerciale, scoasă din context şi care nu se potrivea cu locul, ocazia şi asistenţa: "În mine nu mai au un susţinător până nu încep să se mişte, nu reiau creditarea şi nu coboară batjocura din zona dobânzilor".

Afirmaţia a urmat relatării lui Băsescu, făcută agricultorilor, că, în cursul întâlnirii de miercuri cu reprezentanţii BNR, ARB şi principalelor bănci comerciale, bancherii s-ar fi comportat ca reprezentanţi ai unor societăţi neperformante, având nevooie de ajutorul statului. În continuare, Băsescu a afirmat că, dacă băncile nu devin responsabile şi nu se angajează în reluarea creditării, guvernul va trebui să găsească o alternativă. Şeful statului susţine că guvernul şi-a îndeplinit partea sa de angajament în raport cu băncile. Este neclar ce vrea să spună Băsescu, dar, probabil se referă la faptul că România a încheiat acordul financiar cu instituţii internaţionale.

Băsescu a spus că justificarea băncilor pentru faptul că aşteaptă în continuare sprijin din partea statului este faptul că acestea au injectat bani în economia românească. "Băncile au injectat bani în economia României, dar nu statul a făcut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat să fie de 24-26 mld.€, ci băncile", a spus preşedintele.

Toate aceste declaraţii ale preşedintelui Băsescu denotă caracterul său impulsiv, imposibilitatea de a se stăpâni. După cum comentam în alt articol, este o ingerinţă nepermisă a şefului statului în activitatea bancară.

Nu a trecut multă vreme după difuzarea de către televiziuni a acestor declaraţii şi Mediafax citează o serie de declaraţii ale lui Radu Graţian Gheţea, preşedintele ARB şi al CEC Bank, ca răspuns al declaraţiilor lui Traian Băsescu. Iată ce spune Gheţea: "Suntem pe o direcţie corectă şi, foarte curând, şi preşedintele şi alte persoane importante în stat vor constata că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobânzile la depozite, apoi va urma scăderea ratelor la împrumuturi şi relansarea creditării."

Gheţea a afirmat că după ce Banca Naţională a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, şi să coboare la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani s-a observat o reducere a dobânzilor la depozite.

"Din păcate aşa este viaţa. Nicio bancă comercială nu se poate lăuda că a redus dobânzile la depozite. (...) Nimeni nu a făcut publicitate la acest lucru, pentru că aşa este normal", a mai arătat preşedintele ARB.

Gheţea consideră, în nume personal, că băncile vor acorda până la finele anului dobânzi la depozite mai mici de 10%, în apropierea ratei de politică monetară, şi vor da credite cu rate cu 3-4 puncte procentuale mai mici faţă de cele actuale, în funcţie de riscul clientului.

Această replică a lui Radu Graţian Gheţea denotă servilism, ale cărui cauze pot fi găsite relativ uşor. După schimbarea culorii politice a guvernului, la 22 decembrie 2008, s-a vehiculat în mediile bancare schimbarea lui Gheţea de la conducerea CEC Bank. Tot din surse bancare, se afirmă că Traian Băsescu ar fi intervenit pentru menţinerea lui Gheţea. În plus, la alegerile recente pentru conducrea Asociaţiei Române a Băncilor, Gheţea a trebuit să facă lobby serios pe lângă băncile mici şi mijlocii pentru realegerea sa. Iată că fragilitatea poziţiilor lui îl face să fie obedient la chemarea preşedintelui şi să promită că băncile vor fi gata să asculte chemarea acestuia. Cu siguranţă că, dacă în poziţia de preşedinte al ARB ar fi fost reprezentantul unei bănci străine, cu totul alta ar fi fost poziţia lui.

Referinţe:

  1. Băsescu, foarte dur la adresa băncilor, 04.06.2009
  2. Traian Băsescu dă ordin de stat: băncile trebuie să răspundă pozitiv acţiunilor guvernului, 03.06.2009
  3. Radu Graţian Gheţea, singurul candidat, reales pentru încă 3 ani la conducerea ARB, 21.05.2009

1 comentarii:

Bogdan Glavan

Stai putin, ca Ghetea a fost sprijinit la realegere de catre Isarescu, care este sprijinit de Basescu! Isarescu are o putere considerabila daca isi impune omul la ARB.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus