"Prima casă", situaţie schimbată: băncile au supra-subscris până la 1,457 mld.€. De ce? - Reflecţii economice

vineri, 26 iunie 2009

"Prima casă", situaţie schimbată: băncile au supra-subscris până la 1,457 mld.€. De ce?

Titlul precedentei postări pare acum greşit. Până la urmă, cele 20 de bănci comerciale care au depus oferte în programul Prima casă au supra-subscris până la urmă, suma totală fiind de 1,457 mld.€, faţă de plafonul de 1 mld.€, ceea ce înseamnă o supra-subscriere de 45,7%. Cum s-a ajuns la această situaţie?

Ieri dimineaţă, numai 7 bănci îşi exprimaseră intenţia de a se alătura programului "Prima casă", cu un total de 450 mil.€. Seara, 20 de bănci erau prezente cu suma menţionată mai sus. Pe lângă meteahna tipic românească de a depune ofertele în ultima zi, băncile au recurs la mimetism pentru a decide dacă depun sau nu ofertă. Văzând că 7 bănci au depus deja oferte, unele dintre celelalte bănci au venit şi ele cu oferte, ulterior lururile evoluând în cascadă. "Face frumos" să fii prezent într-un astfel de program. Şi, dacă competitorii tăi direcţi sunt prezenţi, trebuie să fii şi tu. Chiar dacă simbolic, cum ar fi ATEbank, care intră în program cu doar 5 mil.€.

Un alt doilea motiv pentru care băncile comerciale au intrat în program este legat de marketing. Programul "Prima casă" oferă o oportunitate de marketing gratuit. Despre acest program se va vorbi mult de-acum înainte, cu bune şi rele, dar merită să fii acolo ca să-ţi sporeşti vizibilitatea.

Un al treilea motiv este legat de perspectiva reluării creditării, multe dintre bănci considerând "Prima casă" o trambulină spre acest scop. În perspectiva micşorării dobânzilor la credite, o bancă comercială înscrisă în program va acorda credite cu dobândă redusă până la epuizarea plafonului la care s-a obligat. Apoi, va oferi clienţilor alternativa de a lua un credit în euro, de exemplu, cu o dobândă anuală efectivă de 7-10%, mai puţin decât nivelurile practicate acum, cu DAE 9-14%.

Un al patrulea motiv este lărgirea bazei de clienţi, ceea ce nu este puţin lucru în vremuri de criză.

În mod vădit, dobânzile acceptate în program nu acoperă cheltuielile, însă avantajele de mai sus au determinat băncile să intre în program.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus