Traian Băsescu dă ordin de stat: băncile trebuie să răspundă pozitiv acţiunilor guvernului - Reflecţii economice

miercuri, 3 iunie 2009

Traian Băsescu dă ordin de stat: băncile trebuie să răspundă pozitiv acţiunilor guvernului

Multă lume aştepta cu interes rezultatele întâlnirii preşedintelui Traian Băsescu cu BNR, Asociaţia Română a Băncilor şi principalele bănci comerciale din România, care a avut loc astăzi la Clubul BNR. Dacă bancherii au fost foarte discreţi, Traian Băsescu a ieşit la rampă şi a dat o declaraţie de presă pe marginea acestei întâlniri.

"Trebuie să vă spun că nu a fost o întâlnire care viza decizii, nu cu mine iau băncile decizii cu privire la politica lor, ci a fost dorinţa mea de a le transmite un mesaj în continuarea celui pe care l-am transmis în luna decembrie, dar şi în ianuarie, când le vorbeam despre un parteneriat între Guvern şi sistemul bancar pentru a sprijini economia românească în aşa fel încât efectele crizei economice să fie diminuate", a susţinut preşedintele Traian Băsescu, citat de The Money Channel.

Preşedintele a declarat că, în cadrul întâlnirii cu bancherii, s-a făcut un bilanţ al obligaţiilor asumate de guvern în cadrul parteneriatului cu băncile, arătând că, din punctul de vedere al guvernului, angajamentele au fost împlinite. "Mă refer în special la acordul cu Fondul Monetar Internaţional, la acordul cu Uniunea Europeană şi la acordul cu Banca Mondială, ceea ce a fost de natură să mărească nivelul de încredere în economia românească", a explicat şeful statului.

Este extrem de interesantă această afirmaţie a şefului statului. Înţelegem că a promis băncilor că va semna cu instituţiile internaţionale acordul de împrumut. Şi noi care credeam că acest acord a fost negociat şi semnat în interesul statului român. Politician versat, Băsescu foloseşte poziţia sa de prim demnitar al statului român pentru a cere unor bănci care evoluează înr-o economie liberă ce să facă.

Băsescu le-a spus reprezentanţilor principalelor bănci din România că este timpul ca şi sistemul bancar să răspundă pozitiv acţiunilor Guvernului, având în vedere că există lichidităţi şi, pe de altă parte, există şi foarte multe proiecte pentru IMM-uri cu finanţare europeană "care trebuie să îşi găsească parteneriatul în bănci pentru cofinanţare în condiţii rezonabile şi nu în condiţii de dobânzi foarte mari sau exagerate".

Iată o nouă încercare a preşedintelui de a distorsiona decizia economică a băncilor. Ce face Băsescu? Plânge pe umărul băncilor comerciale pentru a-şi apăra ţărişoara. Este clar: domnia sa este în campanie electorală. Pe de-o parte, mesajul său subliniază lăcomia băncilor acuzându-le că practică "dobânzi foarte mari sau exagerate", hrănind astfel aşteptările populiste, pe de altă parte face aprecieri asupra lichidităţii din sistemul bancar, iar în fine le flutură pisica cătrebuie să potolească setea de câştig a acţionarilor, în schimbul recunoştinţei României şi a Uniunii Europene.

"Apelul meu către bănci a fost să îşi analizeze sau să reanalizeze posibilitatea de a cofinanţa administraţiile locale şi pe cei care obţin finanţări pentru dezvoltarea de IMM-uri pe bani europeni în condiţii rezonabile. Deci acesta a fost mesajul, nu am aşteptat neapărat un răspuns, vom vedea reacţiile bancherilor în perioada următoare", a conchis preşedintele.



1 comentarii:

Bogdan Glavan

Foarte buna observatia ta. Si nimeni altcineva nu a observat ca prin discursul sau, Basescu a aratat clar ca puterea politica face afaceri cu bancile folosind, desigur, banii poporului. Incercand sa puna bancile intr-o lumina proasta (eu mi-am respectat angajamentul, voi nu), s-a auto-denuntat: oare are vreo obligatie fata de bancheri?

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus