FMI ar putea revizui contracţia economică a României la 7-8% - Reflecţii economice

luni, 6 iulie 2009

FMI ar putea revizui contracţia economică a României la 7-8%

"În prezent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) lucrează la noul cadru macroeconomic al României, în contextul primei evaluări asupra acordului stand-by, de la începutul lunii august. Noua prognoză de scădere economică luată în calcul în noul cadru se situează între 7% şi 8%", au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"Cei de la FMI încă nu au stabilit încă o cifră exactă deoarece aşteaptă anumite date despre evoluţia economiei în trimestrul doi, însă, din informaţiile culese până acum, noua estimare a PIB va fi situată în acest interval. Cel mai probabil şi ceilalţi indicatori macroeconomici vor fi modificaţi, însă, în ceea ce priveşte deficitul de cont curent şi inflaţia, ajustarea se va face in jos", au completat acestea.

Prognoza actuală prevede o contracţie a PIB cu 4,1% în 2009. În T1 2009, contracţia PIB a fost de 6,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi este larg răspândită printre economişti părerea că am putea asista la o contracţie mai mare. Schimbarea prognozei FMI confirmă această temere.

După cum arată un document intern al PSD, citat de Cotidianul: "După şocul rezultatelor negative din trimestrul 1 faţă de ipoteza pe care s-a construit bugetul, o scădere a PIB de 6,2% faţă de 4%, pentru trimestrul 2 şi trimestrul 3, Guvernul ia în calcul scăderi mai drastice, de 8,9%, respectiv 9,1%. Corecţia presupusă în trimestrul 4, când scăderea PIB va fi de 4,9%, ar conduce la scădere pe întreg anul 2009 de 7%, adică cu 3% mai mult peste ceea ce s-a prevăzut în buget."

Aşa cum am mai scris, oficialităţile române ar putea solicita Fondului Monetar Internaţional majorarea deficitului bugetar la 5,5% faţă de 4,6%, cât este prevăzut în acordul stand-by.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus