Guvernul vrea să impună băncilor să răspundă în 30 de zile cererilor de creditare - Reflecţii economice

joi, 30 iulie 2009

Guvernul vrea să impună băncilor să răspundă în 30 de zile cererilor de creditare

Guvernul doreşte să accelereze termenul în care băncile comerciale răspund unei cereri de creditare până la maximum 30 de zile. Variantele pe care le vizează guvernul sunt fie modificarea legislaţiei existente, fie adoptarea unei legi noi.

"Instituirea unei astfel de obligaţii va fi analizată luând în considerare că procedura de soluţionare a cererilor de creditare este diferită pentru persoane fizice şi firme, iar analizarea unei cereri poate necesita o perioadă mai lungă sau mai scurtă, în funcţie de suma solicitată şi de obiectul contractului. Obligaţia poate fi însă introdusă printr-un termen fix de rezolvare a cererii, dar şi o perioadă suplimentară de răspuns dacă durata analizei depăşeşte 30 zile, cu condiţia ca solicitantul să fie informat din timp", au declarat surse ministeriale agenţiei Mediafax.

Băncile comerciale vor avea obligaţia să comunice decizia privind acordarea creditului în cel mult 30 zile de la înregistrarea cererii, iar, în cazul în care durata de soluţionare a cererii necesită un interval mai mare, răspunsul va fi comunicat într-un termen care va fi stabilit de guvern, cu condiţia ca solicitantul să fie anunţat în scris despre acest lucru în 30 de zile.

În vederea modificării legislaţiei aplicabile activităţii de creditare, guvernul va avea consultări cu Banca Naţională a României, Ministerul pentru IMM-uri şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Mă surprinde din nou aceeaşi modalitate curioasă în care acţionează guvernul condus de Emil Boc: în loc să se consulte cu instituţiile competente înainte de comunicarea publică a unei măsuri, el face exact pe dos. Cel mai notoriu caz din ultima vreme este ordonanţa privind programul "Prima casă", moşită greu şi ieşită destul de strâmb.

În ceea ce priveşte oportunitatea măsurii preconizate, cred că ea va induce o reorganizare a birocraţiei din interiorul băncilor comerciale. Rămân la convingerea că România este o ţară sub-bancarizată, iar concurenţa deficitară a făcut să apară necesitatea unei asemenea măsuri.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus