În fine, vom avea un indice imobiliar - Reflecţii economice

marți, 28 iulie 2009

În fine, vom avea un indice imobiliar

După cum scriam în Dialogul meu cu cititorii imopedia.ro, România a dus lipsă de un indice imobiliar credibil, aşa cum au ţările din Uniunea Europeană. Încercările făcute de entităţi private sunt departe de a fi credibile, din motivele expuse în articolul menţionat. Iată că o iniţiativă mai veche a Băncii Naţionale a României, împreună cu Institutul Naţional de Statistică (INS) şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR), este pe cale să se materializeze de la începutul anului 2010.

"Acest indicator va fi calculat de Institutul Naţional de Statistică (INS), pe baza preţurilor declarate ale tranzacţiilor imobiliare, informaţii pe care deja le comunică toţi notarii din România, din cele aproximativ 2.000 de cabinete notariale", a declarat pentru Gândul Miruna Popescu, purtătorul de cuvânt al UNNPR. Notarii nu furnizează numai preţurile în lei la care se perfectează tranzacţiile, ci şi date legate de imobilul respectiv (anul construirii, numărul de etaje, suprafaţa imobi9lului, etc.), precum şi onorariul încasat. INS va afla şi dacă un imobil a fost cumpărat cu bani împrumutaţi de la bancă, din formularul pe care trebuie să-l completeze cumpărătorul. Având în vedere că, din diverse motive, mai ales fiscale, părţile semnatare ale unui contract de vânzare-cumpărare nu declară întotdeauna preţul real al tranzacţiei, acest indice imobiliar ar putea fi viciat, dar, în orice caz, va fi mai aproape de realitate decât actualii indici privaţi.

Pentru a fi un instrument cu adevărat util, indicele general imobiliar va trebui să fie însoţit de indici sectoriali şi geografici, care să poată oferi actorilor de pe piaţa imobiliară informaţii credibile şi aplicate unui anumit tip de imobil, plasat într-o anumită zonă. De asemenea, trebuie folosită o metodologie transparentă pentru calcularea indicelui general şi a indicilor sectoriali şi geografici. În cadrul metodologiei, trebuie aleşi pentru chestionarul adresat cumpărătorilor paramterii indispensabili pentru o statistică coerentă şi utilă.


"În această perioadă de criză în care au fost mult mai puţine tranzacţii, iar puţinele informaţii sunt rare şi necertificate de nimeni, s-a văzut mult mai serios lipsa unei surse credibile, transparente şi accesibile tuturor actorilor implicaţi într-o tranzacţie. Existenţa unui indice imobiliar va elimina tot ce înseamnă echivoc pe piaţa imobiliară", a declarat pentru Gândul Adrian Vascu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR). Nu va elimina chiar tot echivocul din piaţa imobiliară, dar mare parte a lui.

Autoarea articolului din Gândul, Simona Simionescu îşi permite urmăatoarea apreciere: "Un asemenea indice ar fi fost necesar începând cu anul 2004, când a început ascensiunea preţurilor, odată cu creşterea creditării. În lipsa unor repere oficiale, vânzătorii au reuşit să facă legea prin preţurile cerute, ajutaţi şi de “prognoze” ale unor autointitulaţi analişti." Mă gândesc că mă vizează şi pe mine şi aş vrea să-i reamintesc Simonei Simionescu de câte ori m-a sunat să-i comunic opiniile mele privitoare la diferite aspecte ale pieţei imobiliare. Dacă mă va mai suna vreodată, o voi trimite la indice .

Actualizare:
Îi mulţumesc lui Bogdan Glăvan pentru referinţa la acest articol din Nu prostiţi poporul cu indicatorul şi vă recomand să citiţi articolul.
Au mai scris pe această temă: Cristian Orgonaş în Despre indicele oficial al pieţei imobiliare şi influenţa sa asupra preţurilor şi Mihai Marcu în Despre importanţa indicelui oficial al pieţei imobiliare.

3 comentarii:

Bogdan Glavan

Ha, ha, foarte bine! Ca sa inteleaga cat de util este indicele!

Anonim

Referitor la comentariul anterior: intrucat este facut de un nume care nu este necunoscut, poate ma puteti lamuri si pe mine daca acest indice este sau nu util.

Ion Radu Zilişteanu

Indicele va fi util la nivel macroeconomic, dacă va fi un singur indice naţional imobiliar, adică evoluţia sa va surprinde tendinţele preţurilor la nivel naţional. Pentru a fi cu adevărat util, indicele naţional trebuie însoţit de indici sectoriali (rezidenţial, spaţii comerciale, birouri, spaţii industriale, terenuri) şi geografici. Un indice imobiliar naţional nu îl poate juta pre mult pe un cumpărător care vrea să cumpere un apartament de 2 camere în Urziceni, să zicem.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus