Un nou imobiliarist de frunte: Daniel Chiţoiu - Reflecţii economice

marți, 14 iulie 2009

Un nou imobiliarist de frunte: Daniel Chiţoiu

Aseară, la emisiunea Bizbazar, realizată de Moise Guran, unul dintre invitaţi a fost personajul din fotografie. Se numeşte Daniel Chiţoiu, este vicepreşedinte PNL, deputat de Giurgiu şi fost preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Subiectul a fost programul "Prima casă". Printre altele, "specialistul" Chiţoiu a dat măsura sa de liberal şi fost şef al ANAF, afirmând că agenţiile imobiliare sunt cele care umflă preţurile pe piaţa imobiliară. Nu este de mirare că statul român are o atitudine ostilă faţă de acest tip de afacere.

Să îi explic lui Daniel Chiţoiu cum stau lucrurile, la modul simplist, ca să înţeleagă. O agenţie imobiliară are interesul să-şi încaseze comisionul. Acest lucru se întâmplă doar în cazul în care tranzacţia se face. dacă agenţia imobiliară umflă preţul proprietăţii peste preţul de piaţă are toate şansele ca proprietatea nu se vinde. Câştigul pentru o mărire a preţului cu 1.000 €, socotit la un comision de 3%, este de doar 30 €. La 5.000 €, 150 €. Deci cine poate crede că agenţia măreşte preţul pentru a câştiga câteva zeci de euro, cu riscul de a nu mai încasa nimic?

7 comentarii:

ictin

Se vede ca nu te pricepi la imobiliare, si mai ales la agentii. Sa iti spun eu cum fac, sau mai bine cum faceau inainte de criza agentiile si cum probabil or sa faca si acum.
Are omul un apartament pe care vrea sa il vanda sa zicem cu 50.000 de euro. Agentia, preia anuntul si il publica cu pretul de 55.000 fara sa vorbeasca cu proprietarul. Daca gaseste un client, vorbeste cu proprietarul si ii spune ceva de genul: "Eu ti-am gasit client cu 55.000, tu vroiai 50, asa ca eu o sa iau 2500 plus comisionul de la client si tu te alegi 52.500. E bine?". Acum, ce crezi ca o sa raspunda proprietarul?

Ion Radu Zilişteanu

Mulţumesc pentru apreciere :)
Eu scriam despre agenţiile imobiliare care îşi fac afacerea în mod etic.
După ce am citit postarea Tragica incompetenţă a agentului imobiliar, mi-am dat seama de ce aveţi această poziţie: sunteţi frustrat pentru că aţi avut de-a face cu agenţi imobiliari incompetenţi şi care practică sistemul descris de dv. Din păcate, încă nu s-a scris un manual despre cum să-ţi alegi agenţia imobiliară la care să apelezi.

Anonim

ictin, vorbesti din amintiri, da? asa faceai tu, nu-i asa?

Mihai Andrei

indiferent cite manuale s-ar scrie majoritatea nu va apela la ele. Asa ca grosul ofertelor de pe piata va apartine acelor 'agenti imobiliari incompetenti' (desi eu nu i-as numi incompetenti ci necinstiti). Prin urmare ceea ce a zis ictin este perfect valabil pentru grosul pietei imobiliare.
Bineinteles ca nu asa e normal si ca teoria, si chiar practica, domnului Zilisteanu este corecta numai ca nu este si nu va fi prea curind o practica a intregii piete.
Personal, cred ca se va putea rezolva o astfel de situatie doar in momentul in care agentiile imobiliare vor fi obligate sa reprezinte doar una dintre partile contractului.

Ceea ce s-a intimplat pina acum e un soi de specula imobiliara dar fara nici un fel de riscuri din partea speculantului.

Anonim

Nu stiu cine este nenea asta de la TV - dar domnul Zilisteanu nu prea are dreptate cu agentiile: 98% erau/sunt de toata jena, niste onerosi si verosi. Nu m-ar deranja ca alergau dupa profituri mizerabile, dar nici nu faceau mai nimic pentru banii care obisnuiaiu sa-i ia de la cumparator si/sau vanzator (unde mai pui ca erau bani la negru). Din fericire piata se va curata incet-incet. [ Si de obicei banii neritati se duc repede pe apa sambetei sau si mai rau ...]

Ion Radu Zilişteanu

Nu vă împărtăşesc opinia că 98% dintre agenţiile imobiliare erau/sunt neprofesioniste şi veroase. Procentul este mai mic, probabil 70% dintre ele sunt neprofesioniste. Vă asigur, însă, că prezenta criză a început să le desfiinţeze natural. Voi scrie despre asta într-un articol separat.

Eu mă refeream la capacitatea extrem de redusă a agenţiilor imobiliare de a influenţa preţurile de pe piaţă. În intermedieri imobiliare, piaţa este foarte atomizată, în sensul că, înainte de criză, era împărţită între 10.000 agenţii imobiliare, dintre care circa 2.000 numai în Bucureşti.

Anonim

corect, insa proprietarii cer tot mai mult. In cazul asta pe toate site-urile vedem tot felul de anunturi cu preturi umflate. Omul de rand se uita la majoritatea preturilor si isi dau seama pe unde s-a ajuns piata. Iar circa 80% sunt anunturi ale agentilor imobiliari, majoritatea anunturi fictive. Deci, se poate umfla pretul.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus