Privirea triumfalistă a MFP asupra impozitului minim - Reflecţii economice

luni, 3 august 2009

Privirea triumfalistă a MFP asupra impozitului minim

După ultimul termen de depunere a declaraţiilor la fisc de către societăţile comerciale, 27 iulie 2009, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au ieşit la rampă cu declaraţii privind impozitul minim.

"Fără impozitul minim, 415.033 de firme ar fi plătit un impozit pe profit şi venit de 22,25 mil.lei. Este o diferenţă de 270 mil.lei, adică 65 mil.€, ceea ce arată că introducerea impozitului minim a fost benefică", a declarat pentru Mediafax Sorin Blejnar, preşedintele ANAF.

La rândul său, Sabina Zereş, director de comunicare al ANAF, a declarat pentru Cotidianul: "Impozitul minim a fost introdus la 1 mai şi suma de 291 mil.lei înseamnă angajamentele de plată aferente lunilor mai şi iunie. O mare parte din bani s-au şi plătit deja. Impozitul minim merge neaşteptat de bine din moment ce contribuabilii l-au acceptat. Este un succes." Ce o fi înţelegând individa asta prin "contribuabilii l-au acceptat"? A făcut ANAF un sondaj de opinie? Sau au ieşit contribuabilii fericiţi pe stradă să mulţumească guvernului pentru mărinimia lui? Exprimarea mi se pare de un cinism dus la extrem, în condiţiile în care introducerea acestui impozit minim a fost contestată în fel şi chip de economia reală.

Atât pot înţelege funcţionarii MFP din impozitul minim. Faptul că le vin mai mulţi bani în bugetul secătuit al statului. Nu rostesc nicio vorbuliţă pentru cele 115.000 firme care au închis porţile şi despre cele încă 100.000 firme care urmează aceeaşi cale până la sfârşitul anului. Este rezultatul unei guvernări incompetente din punct de vedere economic şi ale cărei consecinţe le vom duce multă vreme de-acum încolo.

6 comentarii:

Anonim

mare adevar; ce o fi intelegand d-na zeres prin accept? daca este blonda propun sa trecem cu vederea gafa, fiind totusi prima abatere si daca se repeta sa o parodiem din toamna la "mondenii"; daca este bruneta, chiar avem o problema, ar trebui sa-i scrijelim pe birou "impozitul = plata baneasca obligatorie, generala si definitiva efectuata de persoane fizice si juridice in favoarea bugetului statului, in cuantumul si la termene precis stabilite de lege, fara obligatia din partea statului de a presta platitorului un echivalent direct si imediat." ; radierea, regimul derogatoriu, insolventa, falimentul si mai putin reorganizarea sunt cai legale folosite de cel putin 1/3 dintre romani pentru a eluda legea.

alex

Banuiesc ca toti cei care scriu pe acest blog sunt cunoscatori ai fenomenului numit " impozit minim". Ii rog respectuos sa-mi explice si mie mai intai care este "formula magica" prin care cei de la finante au calculat diferenta intre cat s-ar fi declarat la buget fara aplicarea impozitului forfetar fata de situatia din prezent?

Ion Radu Zilişteanu

Este foarte simplu. În declaraţia 100 privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, există 2 rubrici referitoare la impozit: una se referă la calcularea impozitului ca înainte, iar alta se referă la impozitul minim, calculat în funcţie de cifra de afaceri din anul precedent. Impozitul de plată este maximul dintre cele două valori.

Astfel, ANAF are ambele informaţii. Prin centralizarea lor, au rezultat valorile comunicate.

Anonim

Uite un calcul simplu:
"415.033 de firme ar fi plătit un impozit pe profit şi venit de 22,25 mil.lei". Ia hai sa impartim: 22250000/415033=53 de lei de firma, impozit venit sau profit pe doua luni (mai si iunie), adica 27 de lei pe luna. Mai sa fie, am calculat bine? Da, am calculat bine, aceste firme plateau in medie 27 de lei LUNAR CA IMPOZIT PE VENIT SAU PROFIT. Mama, cata economie cenusie/neagra/maronie zace in firmele astea. Si va spune asta unul care are o microintreprindere cu 3 angajati in domeniul serviciilor si stie ce spune.

Hai sa revenim si la calculul final, cat o sa plateasca acum aceste firme omorate si jupuite de vii: 290000000/415033=698 lei, adica 350 de lei lunar. Adica cam 80 de euro lunar, impozit pe venit sau profit. Si mi se spune ca acesti 350 de lei lunar, bani cu care in Romania astazi stai o zi la mare la un hotel de 2 stele, o sa duca in faliment inca 100.000 de firme pana la sfarsitul anului. Asa o fi, dar eu nu o cred. Criza si lipsa de cunostinte (afaceri facute la plezneala) vor creste semnificativ numarul de falimente in acest an, nu aceasta suma "uriasa" de 80 de euro.

Si inca ceva: cele mai multe din cele 115.000 de firme care au inchis portile sau au suspendat activitatea au facut asta imediat dupa anuntul facut de guvern, in aprilie. Si foarte repede, ca se grabeau. De ce oare? La o microintreprindere (si marea majoritate asa sunt) taxele se platesc trimestrial, adica prima taxa majorata s-a platit cam pe 20-25 iulie. Mama ce prevazator e romanul, in aprilie isi zice: e groasa fratilor, acum e aprilie, o sa am de platit 120 de euro catre stat peste 3 luni. Inchid! Aiurea, erau firme facute pe genunchi, numai eu am 3 prieteni, fiecare cu cateva firme. Fara activitate de ani de zile, sau cel mult cu 2 facturi emise pe an. Sa fie acolo, ca nu costa bani. E, acum costa.

Banuiesc ca nu m-am facut inteles si o sa iau injuraturile de rigoare. Ca un om care plateste taxe la greu eu salut acest lucru. Eu fac totul la alb si mie de exemplu nu mi-a crescut in niciun fel impozitul pe venit de platit. Pana cand in tara asta nu se va largi semnificativ baza de impozitare, o sa fie cateva zeci de mii de firme care o sa faca 90% din buget, platind din greu pentru ceilalti, doar pentru ca sunt proaste si fac totul la alb. Si asta nu e corect deloc.

Anonim

Hai sa-ti dau un exemplu anonimule care-ti platesti taxele la stat: Eu am un SRL pentru servicii IT. Daca suna telefonul ma duc la client si incasez ca s-a faramat computerul sau pbx-ul. Daca nu se farama - nu primesc telefon, deci nu incasez. Atunci de ce sa platesc impozit ? Impozit ca n-am primit apel telefonic ? Impozit ca nu-i iau clientului banii ? E OK. Dar eu ca si comerciant cand ma duc data viitoare o sa-i iau mai multi bani ca sa scot si impozitul pe care l-am platit. Aia cu firma o sa produca mai putin cu cat i-am luat eu in plus. Ghici cine o sa fie beneficiarul final al acestui impozit ? End-userul - adica tu platitorule de taxe si impozite prin diminuarea salariului. Nu-s sume mari ca nu trebuie sa se simta prea tare. Putin de la multi. Intelegi ? Daca nu - o s-o simti la buzunar.

Anonim

anonimule din 7 august; eu am suspendat o firma dintr-aia facuta pe genunchi. Nu cred ca trebuie sa fii nu-stiu-ce vizionar ca sa iti dai seama ca, daca firma- de proiectare- nu mai are de lucru de 4 luni, e imposibil de platit forfetarul. Forfetarul pe care eu urma sa il "accept" era de 65 de milioane, pentru ca anul trecut a mers bine si- evident- am lucrat cu facturi etc. (regret ca am lucrat atit de cinstit. Daca mai lucram si "pe linga", nu era atit de mare forfetarul de plata). Ce trebuia sa facem, dupa parerea ta? Sa pastram cu inconstienta firma in functiune, doar ca sa devenim datori la Pogea si Boc? Crezi ca ne convine ca am ramas fara salarii- in consecinta fara asigurare medicala si pensii? Nu imi convine, dar Pogea nu mi-a oferit alternativa. Puteam doar sa "accept" sau nu- impozitul. Nu l-am acceptat.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus