Dezvoltatorii imobiliari din România: "Vremea ieftinirii locuinţelor a trecut, încep scumpirile". Poate nu. - Reflecţii economice

miercuri, 30 septembrie 2009

Dezvoltatorii imobiliari din România: "Vremea ieftinirii locuinţelor a trecut, încep scumpirile". Poate nu.

Hotnews.ro publică azi articolul Vremea ieftinirii locuinţelor a trecut, încep scumpirile, semnat de Claudia Pîrvoiu. În fond articolul este o relatare a declaraţiilor reprezentanţilor dezvoltatotilor imobiliari care operează în România, prezenţi astăzi la o reuniune.

"Piaţa a atins o limită, există chiar dezvoltatori care vând sub costuri", susţine Ion Cătuţoiu, consultant în imobiliare, de la firma RealTime Imobiliar. Pe de altă parte, Asher Lax, director de marketing la dezvoltatorul imobiliar Adama, a declarat: "Preţurile la apartamente nu mai pot scădea. Nu au unde să mai scadă preţurile în Bucureşti. Poate în alte oraşe, dar nici acolo. În următorii doi ani, preţurile în Bucureşti vor creşte cu 10-20%." El a mai adăugat că un apartament nou nu poate fi vândut cu mai puţin de 900 € metrul pătrat.

Dacă vă veţi uita pe site-ul RealTime, veţi constata că, pe prima pagină, sunt promovate preponderent (cu o singură excepţie) ofertele Adama. Mai mult decât atât, firma de consultanţă imobiliară, împreună cu dezvoltatorul, a dezvoltat blogul Imobiliarii.ro, afiliat la Imopedia.ro.

Iată cum presa anunţă că la o reuniune a dezvoltatorilor imobiliari au fost făcute declaraţiile de mai sus (am fost întrebat despre cele afirmate şi de un redactor al Radio România). Numai că întâmplarea descrisă mai sus este un eveniment inhouse al dezvoltatorului şi promotorului imobiliar, în care dau drept tendinţe de viitor proiecţiile dorinţelor lor. Cum ar fi: ei doresc ca preţurile să crească la apartamentele noi cu 10-20% în următorii doi ani şi spun că preţurile apartamentelor noi vor creşte cu 10-20% în următorii doi ani. Ei îşi doresc să nu vândă sub 900 €/mp şi spun că nu se poate vinde cu sub 900 €/mp.

În fond, acţiunea respectivă pare a fi fost doar o acţiune de marketing şi nimic altceva.

Actualizare 1: Între timp, probabil că i-a atras cineva atenţia autoarei, care a schimbat titlul articolului în Dezvoltatorii susţin că preţurile apartamentelor noi nu vor mai scădea, piaţa îi contrazice. Apare o a doua parte a articolului, în care argumentează cu studii de piaţă faptul că preţurile ar mai putea scădea.

Actualizare 2: Între timp, autoarea a mutat articolul din secţiunea Consumator în secţiunea Imobiliar şi a mai adăugat comentarii pline de mânie proletară ale cititorilor. Noua adresă a paginii aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus