Fără surprize: BNR a redus dobânda cheie la 8% - Reflecţii economice

marți, 29 septembrie 2009

Fără surprize: BNR a redus dobânda cheie la 8%

În şedinţa de politică monetară de astăzi Consiliul de Administraţie al BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8% pe an de la 8,5%. În aceste condiţii, începând cu data de 30 septembrie 2009, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 4% pe an de la 4,5%, iar rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 12% pe an faţă de 12,5%. În acelaşi timp, rata dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei se reduce la 18,0 la sută, începând cu perioada de aplicare 24 octombrie - 23 noiembrie 2009, de la 18,75 la sută.

În luna august 2009, băncile comerciale au apelat la facilitatea de credite a BNR (creditul lombard) pentru sume de 286 mil.lei, de 4,5 ori mai puţin decât în iulie 2009, când au împrumutat 1,3 mld.lei. Acest lucru denotă o îmbunătăţire a lichidităţii pe piaţa bancară.

Următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 3 noiembrie 2009, când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei. Această viitoare şedinţă va fi prima în noua componenţă a CA al băncii centrale.

Analiza celor mai recente date statistice evidenţiază consolidarea procesului de dezinflaţie, rata anuală a inflaţiei coborând la nivelul de 4,96% în luna august 2009 faţă de 5,06% în luna precedentă, în condiţiile unei accentuate scăderi a cererii agregate şi ale fluctuaţiilor moderate ale cursului de schimb al leului, se mai arată în comunicatul BNR. "Conduita politicii monetare a rămas prudentă, BNR calibrându-şi în permanenţă ansamblul condiţiilor monetare în sens larg în vederea consolidării convergenţei ratei inflaţiei către obiectivele stabilite pe termen mediu, precum şi în vederea asigurării condiţiilor pentru revitalizarea sustenabilă a procesului de creditare", se spune în comunicat.

Nu au fost operate schimbări asupra nivelurilor rezervelor minime obligatorii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus