A căzut guvernul Boc. La ce consecinţe economice ne putem aştepta? - Reflecţii economice

marți, 13 octombrie 2009

A căzut guvernul Boc. La ce consecinţe economice ne putem aştepta?

Despre partea politică a căderii guvernului Boc prin moţiune de cenzură am scris aici şi aici. Să vedem, însă, ce consecinţe economice ne pot aştepta.

Contrar părerii lui Mihai Marcu, care scria în articolul Corelaţia dintre curs şi criza politică, care acredita ideea că între criza politică şi derapajul leului în raport cu principalele valute occidentale nu ar fi mare legătură, că factorul determinant ar fi BNR, care are suficienţi bani să intervină, iată că fluctuaţiile leului în raport cu euro declanşate la începutul crizei politice au continuat până astăzi. Priviţia graficele de pe piaţa valutară de pe financiare.ro şi vă veţi convinge. Mai mult decât atât, Nicolae Chidesciuc, economist şef al ING Bank, declara astăzi la Realitatea FM că nu numai că leul nu este total determinat de evoluţiile de pe pieţele regionale, ci determină evoluţiile de pe pieţele valutare ale ţărilor din jur prin efectul de contagiune.

Dobânzile practicate pe piaţa monetară de la Bucureşti au fost şi ele influenţate de criza politică, în afara influenţelor altor evenimente de pe piaţa monetară. De exemplu Robor la 3 luni era, în data de 21 septembrie 2009, 9,04%, iar astăzi 10,26%. Tot pe financiare.ro puteţi urmări evoluţia acestei dobânzi. Am luat drept exemplu Robor la 3 luni întrucât este ancora cea mai folosită pentru creditele în lei.

Piaţa de capital din România, destul de mică şi fragilă, are, de asemenea, de suferit din cauza crizei politice, după influenţele negative ale crizei pe care o traversăm.

Ne aşteaptă în curând o nouă vizită a unei delegaţii a Fondului Monetar Internaţional, în vederea analizării indicatorilor macroeconomici şi a obligaţiilor asumate de partea română în acordul stand-by. În cazul în care politicienii nu vor fi capabili să furnizeze stabilitate politică, a treia tranşă din acordul cu FMI poate fi în pericol. Dacă, de exemplu, clasa politică nu va fi în stare să adopte legea pensiilor şi să modifice legea salarizării unice a bugetarilor, aşa cum a cerut FMI la acordarea celei de-a doua tranşe din împrumut, acordul ar putea fi pus în pericol.

Aceeaşi instabilitate economică ar putea determina marile agenţii de rating să retrogradeze România. Orice turbulenţă politică este susceptibilă de un asemenea tratament, întrucât, în general, se traduce în instabilitate economică şi scăderea încrederii investitorilor în acea economie.

7 comentarii:

Paul-Sorin Tiţa

Din păcate, guvernul Boc 2 nu a căzut, doar s-a upgradat la varianta Boc 2.1 şi se pregăteşte guvernul Boc 3 după alegeri. http://www.pntcd-cluj.ro/paul-sorin-tita/blog/guvernul-hopa-mitica-21

Ion Radu Zilişteanu

Cred că, după ultimele evoluţii, varianta 2.1 a guvernului Boc este una inhouse :)

Paul-Sorin Tiţa

Realist vorbind, tare cred că Boc 2.1 va merge până după alegeri, când va apărea Boc 3. Mi-aş dori să nu se întâmple, ţinând cont de balanţa negativă a guvernării Boc 1 şi Boc 2.

Ion Radu Zilişteanu

Dacă se va întâmpla aşa, consecinţele politice şi economice vor fi grave pentru România.

Paul-Sorin Tiţa

Se pare că domnul preşedinte Băsescu mizează pe cartea circului, singura modalitate de a câştiga alegerile. Va face propuneri de prim-ministru inacceptabile, în speranţa respingerii de către Parlament, pentru a-l repune pe Boc după alegeri.

Ion Radu Zilişteanu

Numirea d-lui Lucian Croitoru ca prim-ministru pare să confirme ceea ce spuneaţi.

Paul-Sorin Tiţa

Mai rămâne să se producă inevitabilul, respingerea peste maxim 10 zile a unui posibil guvern Croitoru. Nu spun că un guvern Johannis ar fi fost neapărat mai bun, însă ar fi asigurat liniştea până la alegeri. Aşa, pe scandal, criza are toate şansele să se agraveze, iar intrarea ţării pe vreme de iarnă în incapacitate de plată să ducă la anarhie.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus