Cum mai merge programul "Prima casă"? - Reflecţii economice

vineri, 9 octombrie 2009

Cum mai merge programul "Prima casă"?

După cum anunţă Mediafax, premierul Emil Boc a sosit astăzi într-o vizită fulger la sediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, anunţând că intenţionează să verifice modul în care este derulat programul "Prima casă", prin care statul garantează creditele imobiliare contractate de persoane fizice, pînă la plafonul de 60.000 €. Vizita lui Boc la sediul FNGCIMM a durat doar 15 minute şi este o urmare firească a modului defectuos în care se desfăşoară acest program. După afirmaţiile sale, Fondul a aprobat până acum un număr de 4.740 dosare depuse pentru contractarea de credite cu garanţia statului în vederea achiziţionării unei case. Din păcate, acest număr este înşelător, întrucât nu toate dosarele aprobate s-au şi transformat în credite ipotecare acordate de băncile comerciale.

Valoarea garantată a fost de 220 mil.€ (22% din suma alocată), iar valoarea medie pentru un credit prin acest program a fost de 41.600 €, după cum anunţă Hotnews.ro. Emil Boc a mai spus că 48% dintre garanţii au fost acordate pentru cumpărarea de apartamente cu 2 camere. În ceea ce priveşte repartizarea geografică a garanţiilor acordate, pe primul loc se situează Bucureştiul, cu 34% din totalul solicitărilor aprobate, urmat de judeţele Cluj (7,15%), Timiş (5,57%), Braşov, Iaşi, Sibiu şi Constanţa. Alte 5.200 dosare sunt în analiza internă a Fondului, media de procesare fiind de 150 contracte pe zi.

Statul va retrage garanţii de 220-280 mil.€ de la şapte bănci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte puţine dosare pentru cumpărarea de locuinţe prin programul "Prima casă", sumele urmând să fie redistribuite către alte bănci care au aprobat un număr mai mare de cereri. Preşedintele Fondului, Aurel Şaramet, a declarat la sfârşitul întâlnirii cu Emil Boc: "Le vom lua acestor bănci sumele alocate şi le vom redistribui către alte bănci care s-au mişcat mai bine. Sunt trei bănci care nu au acordat niciun euro şi alte patru bănci care au consumat între 0,1% şi 3% din fondurile rezervate", conform Mediafax. Conform unor surse din piaţă, printre aceste bănci s-ar număra: Emporiki Bank, Intesa, Credit Europe Bank, Bancpost, Piraeus Bank şi CEC Bank. Pe de altă parte, cele mai multe credite au fost acordate de BRD, BCR, Raiffeisen, Banca Transilvania şi Volksbank, acestea urmând să beneficieze de fonduri suplimentare.

"Sunt doar patru bănci care au acoperit 88% din garanţia alocată. Am transmis băncilor cu rezultate slabe scrisori de atenţionare şi ne-au informat că dosarele sunt încă în lucru şi urmează să fie deblocate, dar îmi este greu să cred că dacă până acum nu au aprobat nimic, vor aviza în perioada imediat următoare 2.000 de dosare", a spus Şaramet.

Acum trei săptămâni, premierul a cerut FNGCIMM să soluţioneze mai rapid dosarele restante la "Prima casă", prin proceduri care să fie stabilite cu Asociaţia Română a Băncilor, susţinând totodată că este nevoie de o mai mare flexibilitate din partea instituţiilor de credit implicate. Fondul s-a urnit greu, ritmul de soluţionare a cererilor fiind foarte lent la început. Ulterior, acceptarea garantării de către stat a mers ceva mai repede, dar birocraţia internă a băncilor comerciale a făcu ca acordarea efectivă a creditelor ipotecare să se facă foarte greu. Din cauza limitelor de competenţă a sucursalelor din judeţe mai puţin importante economic, dosarele sunt trimise în centre regionale, ceea ce prelungeşte foarte mult procedura.

După informaţiile pe care le deţin, până acum au fost acordate între 2.000 şi 3.000 de credite prin acest program. Este cert faptul că, până la sfârşitul anului, plafonul de 1 mld.€ nu va fi epuizat. Multe lucruri depind de alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie - 6 decembrie 2009. Dacă actualul guvern va fi îndepărtat de la putere prin moţinea de cenzură care se va discuta marţi, 13 noiembrie 2009 (şi marţi, şi 13 :) ), nu se ştie care vor fi intenţiile viitorului guvern faţă de acest program. Chiar dacă acest guvern va rămâne în funcţie, puţin probabil, se pare, de asemenea nu se ştie dacă evoluţia indicatorilor macroeconomici va permite menţinerea programului.

O altă piedică ce ar putea apare în derularea programului este intenţia guvernului de a mări cota de TVA pentru acoperirea deficitului bugetar. Probabil că, în cazul unei astfel de măriri, cota de TVA de 5% aplicată imobilelor noi va fi abolită, ceea ce va conduce la o mărire a preţului şi, astfel, solicitanţii vor fi nevoiţi să cumpere imobile vechi, care şi până acum au avut cea mai mare pondere în programul "Prima casă".

Am avut o intervenţie în direct, astăzi, pe această temă la emisiunea Realitatea în direct de la Realitatea FM, în dialog cu Bogdan Nicolescu, pe care o puteţi asculta aici.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus