Mărirea TVA, aproape sigură - Reflecţii economice

marți, 6 octombrie 2009

Mărirea TVA, aproape sigură

Ieri, preşedintele Traian Băsescu le-a spus oamenilor de afaceri prezenţi la Forumul Economic Român: "Prefer majorarea TVA majorării cotei unice de impozitare. (...) Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins." Observatorii fenomenului economic şi marile agenţii de rating au atras atenţia în nenumărate rânduri asupra necesităţii măririi TVA şi/sau a cotei unice, în ciuda acordului financiar prin care România a obţinut 20 mld.€. Iată că este prima dată când importanţi demnitari ai statului român vorbesc despre aceste eventuale măriri. După cum se ştie, o jumătate din a doua tranşă a a împrumutului de la FMI a mers către acoperirea deficitului bugetar, dar se pare că a fost direcţionată către plata salariilor bugetarilor şi plata pensiilor. Indicatorii macroeconomici extrem de nefavorabili fac imposibilă o depăşire a crizei fără majorarea fiscalităţii.

După încasările din asigurări sociale, care reprezintă 31,5% din totalul încasărilor, la buget, TVA-ul este a doua sursă, reprezentând 21,6%. În plus, dintre toate taxele şi impozitele, taxa pe valoarea adăugată este cel mai uşor administrabilă.

Amânarea anunţului de majorare a TVA a fost amânată din motive vădit electorale. Mă mir că politicienilor le-a "scăpat" acest anunţ. După Băsescu, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat, la rândul său:

"Cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit vor fi păstrate. Dacă nivelul de deficit angajat este sustenabil cu actualul nivel de taxare nu se va majora. Dar trebuie să păstrăm deficitul de 5,9% din PIB pentru că nu ne permitem să lucrăm cu un deficit de 7-8% din PIB. Vom analiza la calcularea bugetului pe anul viitor o eventuală majorare a TVA."
Dacă estimăm un nivel al încasărilor din TVA la nivelul celui din 2009 şi considerăm constantă cererea, majorarea cu un punct procentual a TVA va aduce venituri suplimentare de 1,7 mld.lei la buget. Estimările sunt de mărire cu 2-3 puncte procentuale, ceea ce ar însemna 3,4-5,1 mld.lei încasări suplimentare la buget.

După cum scriam la jumătatea anului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că o creştere a TVA poate cauza un "şoc inflaţionist", în timp ce majorarea altor categorii de impozite, precum cele pe venituri, "are efecte mai difuze, dar care apar totuşi, pe creşterea economică, dar şi pe inflaţie."

Nivelul TVA din România, 19%, este apropiat de media Uniunii Europene, de 19,7%. La extreme, se găsesc Danemarca, Suedia şi Ungaria, cu 25%, şi Cipru şi Luxemburg, cu 15%. Dintre ţările care au adoptat mărirea TVA ca măsură de combatere a efectelor crizei se numără Ungaria şi Ucraina.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus