BNR încearcă să ajute statul, prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valută - Reflecţii economice

luni, 16 noiembrie 2009

BNR încearcă să ajute statul, prin reducerea rezervelor minime obligatorii la valută

Consiliul de Administraţie al BNR s-a întrunit astăzi într-o şedinţă specială de politică monetară pentru a analiza implicaţiile bugetare, monetare şi financiare ale decalării calendarului împrumuturilor externe prevăzut pentru T4 2009. în cadrul aranjamentului multilateral încheiat de România cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale, duăpă cum se arartă în comunicatul publicat pe site-ul instituţiei.

În contextul amânării intrărilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pieţei interne a necesarului de finanţare a sectorului guvernamental în ultima parte a anului curent concomitent cu păstrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea condiţiilor de finanţare din sistemul bancar autohton. Prin urmare, CA al BNR a hotărât reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută, cu scadenţe reziduale de sub doi ani, ale instituţiilor de credit, de la 30 la sută la 25 la sută începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009. Decizia CA al BNR se înscrie totodată în procesul de aliniere graduală a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii din România la standardele Băncii Centrale Europene.

Oficiali ai BNR, citaţi de Money.ro, apreciază că suma eliberată prin reducerea RMO la pasivele în valută cu scadenţe reziduale de pînă la doi ani va elibera în piaţă circa 1 mld.€.

Iată că BNR grăbeşte calendarul de micşorare a rezervelor minime obligatorii pentru a ajuta statul român, aflat într-o situaţie aproape imposibilă. Capacitatea statului român de a se împrumuta a scăzut mult, din următoarele motive:
- băncile comerciale care funcţionează în România se apropie vertiginos de gradul maxim de expunere faţă de un singur client;
- lichiditatea de pe piaţa interbancară nu stă grozav, drept dovadă mărirea dobânzilor la care se tranzacţionează pe această piaţă;
- accesul la pieţele externe este limitată de dobânzile prohibitive pe care ar trebui să le plătească România, cauzate de ratingul inferior, instabilitatea politică şi întârzierea tranşelor împrumuturilor contractate de România ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor asumate, printre care neadoptarea legi bugetului de stat pe anul 2010.

Într-un orizont scurt de timp, statul român va fi obligat să obţină circa 5 mld.€ pentru acoperirea deficitului bugetar. În aceste condiţii, BNR vine să dea o mână de ajutor, însă care nu va avea efecte prea mari din cauza motivelor de mai sus. Singura uşurare ar putea fi o micşorare a dobânzilor de pe piaţa interbancară prin mărirea lichidităţii, ceea ce va permite statului român să se împrumute în condiţii mai bune.

Potrivit calendarului anunţat anterior, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 5 ianuarie 2010.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus