Traian Băsescu dă cu creditul bancar în crescătorii de animale - Reflecţii economice

miercuri, 4 noiembrie 2009

Traian Băsescu dă cu creditul bancar în crescătorii de animale

Traian Băsescu a ieşit la rampă cu rezultatul demersurilor privind acordarea subvenţiei pentru crescătorii de animale. Dată fiind situaţia economică precară a ţării, s-a ajuns la o decizie politică incredibilă: se face împrumut la băncile comerciale garantat prin intermediul Fondul de garantare a Creditului Rural şi derulat prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Până în momentul declaraţiei lui Traian Băsescu, CEC, BCR şi BRD au semnat convenţii de finanţare a crescătorilor de animale. Se poartă discuţii şi cu alte două bănci: Raiffeisen Bank şi Bancpost. După cum se vede, sunt băncile de serviciu, care şi-au îndeplinit datoria şi în programul "Prima casă". Mecanismul de creditare cu garanţia statului este cel puţin dubios.

Este un exemplu tipic despre modul în care a înţeles guvernul să îşi achite obligaţiile prevăzute în bugetul de stat. Ca să se integreze perfect în campania electorală, explicaţia a fost că crescătorii de animale au nevoie de subvenţia integrală, respectiv 571 lei pentru o vită şi 44 lei pentru o oaie sau o capră, şi, de aceea, s-a apelat la soluţia unor credite bancare. Statul plăteşte 200 lei, respectiv 15 lei, urmând ca, prin credit bancar, să se plătească 371 lei, respectiv 29 lei.

"Propunerea pe care ne-a făcut-o Guvernul este inacceptabilă. Aceea de a primi jumătate din sumă, iar cealaltă jumătate să ni se dea un document de la APIA cu care să mergem noi, fermierii, la bănci să angajăm credite. Această soluţie a fost dată şi cu pământuri şi nu a fost viabilă", a declarat Călin Fărgaciu, preşedintele asociaţiei crescătorilor de bovine din Cluj, pentru Antena 3.

2 comentarii:

Anonim

1. Ceva e in neregula cu aritmetica din articol: 15 + 26 = 41, NU 44.
2. Sunt curios in Romania cam cati crescatori de animale sunt cat de cat mai seriosi (sa zicem cu mai mult de 2 vaci, respectiv 25 oi/capre)!?! Populatia Romaniei cam 21 mil, activi min 2/3 deci 14 mil, jumatate in agricultura deci vreo 7 mil, in medie trei-patru membri per familie deci min 1,5 mil fam, cel putin o fam din 3o tine atatea animale (media nu prea cred ca are cum sa fie sub 3%) (la mai putine animale admit ca nu si-ar bate capul cu banca), deci min 50 k interesati, la cinci banci: sunt curios cam cum ar arata bancile alea si angajatii lor daca ar fi nevoiti intr-o luna sa dea cate 10 k minicredite (daca taraganeaza mai mult se pot pomeni cu crescatorii veniti in fata banciolor cu animalele pt care solicita creditul, "ca sa dovedeasca ce nevoie acuta au").

Ion Radu Zilişteanu

1. Într-adevăr, s-a strecurat o greşeală. Am corectat. Mulţumesc pentru atenţionare.

2. Putem face o comparaţie cu programul "Prima casă". Băncile nu au reuşit să dea mai mult de 3.000-4.000 de credite în 5 luni. E greu de crezut că vor reuşi să dea 10.000 de credite în două luni. Însă există şi o facilitate: suma creditului este standard pe cap de animal, ceea ce ar putea uşura unele dintre proceduri.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus