Ura faţă de fisc sau cum se îngemănează moartea şi impozitele - Reflecţii economice

joi, 18 februarie 2010

Ura faţă de fisc sau cum se îngemănează moartea şi impozitele

Astăzi, un avion de mici dimensiuni, furat cu puţină vreme în urmă de pe un aeroport apropiat, a izbit o clădire guvernamentală din Austin, Texas. Clădirea de birouri era folosită de fiscul american, temutul Internal Revenue Service. Americanii sunt foarte sensibili faţă de astfel de incidente după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

De această dată, cel care pilota avionul era un american de 54 de ani, Joe Stack din San Marcos, care, se pare, a lăsat ieri pe Internet o scrisoare explicativă pentru gestul său. o reproduc aşa cum a fost publicată de Realitatea.net:

Mesajul este datat joi, 18 februarie, şi bărbatul, inginer software, îşi anticipează moartea, notând în paranteză anul naşterii şi anul morţii, 2010. În mesaj, el îşi exprimă nemulţumirea profundă faţă de sistemul guvernamental american în ansamblu, dar în special faţă de Fisc, asupra căruia pare să arunce vina pentru sărăcia în care ajunsese să trăiască. Bărbatul pare să aibă studii superioare. El acuză şi sistemul medical şi sistemul justiţiei americane, dar şi Biserica Catolică, pentru modul în care este modelată societatea.

Bărbatul vorbeşte despre coşmarul american pe care a început să îl trăiască în anii '80 şi spune că l-a făcut să realizeze că trăieşte într-o ţară cu o ideologie bazată pe "minciună totală".

"Ştiu că nu sunt primul care decide că s-a săturat. A existat mereu un mit că oamenii au încetat să mai moară pentru libertate în această ţară, iar acest lucru nu este limitat la afroamericani şi imigranţii săraci. Ştiu că au fost mulţi alţii înaintea mea şi că vor mai fi mulţi alţii. Dar ştiu şi că dacă nu mi-aş adăuga trupul la această numărătoare, nimic nu se va schimba. Aleg să nu mă mai uit peste umăr la "big brother" în timp ce el îmi devorează carcasa, aleg să nu ignor ce se întâmplă în jurul meu...m-am săturat.

Nu pot decât să sper că numărul acestor oameni va deveni rapid prea mare pentru a fi ignorat, că zombii americani se vor trezi şi se vor revolta. Din nefericire, cu toate că mi-am petrecut întreaga viaţă crezând că nu este aşa, violenţa nu numai că este răspunsul, este singurul răspuns.

Sunt în sfârşit gata să pun capăt acestei nebunii. Ei bine, domnule Big Brother, omule de la Fisc, hai să încercăm ceva diferit. Ia carnea mea şi dormi liniştit".

Românii par a avea aceleaşi opinii despre fiscalitate şi fisc. Astfel, potrivit unui sondaj CURS, mai mult de jumătate dintre respondenţi susţin că au cheltuit 20% din venituri pe taxe şi impozite, iar 22% au cheltuit intre 21 şi 40% din venituri pe taxe. Totodată, un sfert dintre români spun că nu ar trebui să plătească impozite la stat, în timp ce două treimi cred că valoarea taxelor n-ar trebui sa depăşească 10% din venitul lunar.

2 comentarii:

VictorCh

Uite ca eu fac parte din doisprezecimea populatiei care crede diferit: NU ca n-ar trebui platite taxe la stat (fereasca Sfantul sa devenim tara ne-guvernata, ne-administrata si ne-aparata, si fara un sistem generalizat de invatamant si respectiv medical - oricate tare vor fi avand toate aceste sisteme bugetare, eu consider ca TOTUSI e preferabil ca acestea sa existe decat sa nu existe), nici ca procentul ar trebui sa fie atat de mic (referitor la procent fix sau progresiv nu ma pot pronunta, parerile mele proprii sunt impartite intre cele doua optiuni), dar cred cu tarie ca ar trebui sa NU fie impozitata din venitul fiecarei persoane o anumita suma (stabilita per cap de membru de familie intretinut din respectivul venit), suma care ar trebui sa fie stabilita periodic (anual) in asa fel incat sa asigure ceea ce ar trebui definit drept reprezentand necesarul pt un trai de o decenta minimalista (suma care sa NU poata fi mai mica decat cel mai mic ajutor social acordat de catre stat persoanelor cu venit regulat prea mic: statul ar trebui sa fie bucuros ca pt un venit atat de mic omul mai e dispus sa munceasca pt a se intretine, in loc sa stea "cu mana intinsa" a cerseala - nu sa mai priveze cetateanul si de o fractiune oricat de mica dintr-un asemenea venit, impozitul teoretic cuvenit acestei sume trebuind sa fie considerat a se incadra in faimoasa "solidaritate sociala"), impozitate din venit fiind doar sumele care depasesc acest "venit minim garantat".

Ion Radu Zilişteanu

Victor, ceea ce spui tu face parte din unul dintre sistemele de impunere cele mai aplicate. De altfel, o astfel de filosofie fiscală a fost aplicată şi în România, până în urmă cu câţiva ani. Din păcate, guvernul actual a optat pentru o fomă de impunere discutabilă, pentru ceea ce este dincolo de cota unică de impozitare, de 16%.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus