Grecii sunt furioşi, dar gata să încaseze cura de austeritate - Reflecţii economice

luni, 15 martie 2010

Grecii sunt furioşi, dar gata să încaseze cura de austeritate

În conformitate cu un sondaj publicat ieri de cotidianul grec Ethnos, majoritatea grecilor continuă să susţină politica de austeritate a guvernului socialist, chiar dacă o consideră injustă. În conformitate cu acest sondaj, realizat în perioada 8-10 martie 2010, pe un eşantion de 1.008 persoane, 48% dintre greci resimt furie şi dezamăgire faţă de politica de austeritate a guvernului, 16,7% au optat pentru înţelegere, 19% sunt îngrijoraţi faţă de viitor, iar 16% se aşteaptă la un nou început pentru ţară.

Aproape 66% dintre cei chestionaţi consideră injust planul de măsuri de austeritate adoptat la începutul acestei luni, care afectează în special salariaţii din sectorul bugetar, conducând la reduceri salariale pentru toate nivelurile de venit. Un grec din şase consideră că guvernul nu a avut de ales, iar 50,1% consideră că aplicarea programului va îndrepta ţara într-o direcţie bună.

În ceea ce priveşte protestele sociale care au zguduit Grecia în ultima vreme, peste jumătate dintre respondenţi consideră că este necesară o ripostă socială temperată: 40% consideră că sindicatele trebuie să urmărească pacea socială, iar 35% cred că sindicatele trebuie să-şi manifeste opoziţia faţă de măsurile guvernamentale fără stimularea unor reacţii sociale puternice. Numai o cincime dintre greci pledează pentru o revoltă generală pentru eliminarea măsurilor de asuteritate.

În ciuda criticilor aduse partenerilor europeni, acuzaţi de lipsă de solidaritate, 64% dintre respondenţi consideră că Grecia ar trebui să continue negocierile cu partenerii din Uniunea europeană şi numai 17,5% sunt în favoarea unui împrumut de Fondul Monetar Internaţional.

1 comentarii:

VictorCh

Bagsama ca si la ei "haita", multimea, e la fel de irationala ca si la noi, si taman la fel "se intarata" pt a riposta.
"Da, cum sa nu, DESIGUR ca economisirea precum si rationalizarea economiei sunt necesare, dar nu si cu referire la noi, va rog, pe noi lasati-ne inafara acestui proces" - fara ca macar sa fie totusi specificat cine anume SA FIE continut in proces, afectat de acesta. Este constientizata (oarecum) necesitatea, dar gloata nu este dispusa sa si faca sacrificiile necesare pt a iesi din situatia la care s-a ajuns.
Cam asa pare sa se intample pretutindeni unde se traieste la un nivel mai ridicat decat limita care ar fi justificata de nivelul productiei, se traieste "pe datorie", si este si normal sa se intample asa, la orice nivel ar fi purtata discuta: de individ, de familie, de corporatie, de tara, ba chiar si cel al intregii omeniri - vezi "praduirea" rezervelor de energie acumulate si stocate atat de milioane de ani incoace (combustibilii fosili) cat si de sute sau de mii de ani (padurile).
E normal ca unde tot iei mai mult decat pui, disponibilul sa scada.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus