Băncile comerciale depun bani la BNR cu dobândă de 3% pe an, în loc să acorde credite - Reflecţii economice

marți, 6 aprilie 2010

Băncile comerciale depun bani la BNR cu dobândă de 3% pe an, în loc să acorde credite

Băncile comerciale au preferat în martie 2010 să apeleze la facilitatea de depozit a BNR pentru 35,9 mld.lei (circa 8,8 mld.€), în creştere cu 63% faţă de ferbuarie 2010, adică au plasat la BNR această sumă în depozite pe termen scurt, preferând să încaseze o dobândă de 3% pe an, în loc să finanţeze sectorul privat (companii şi persoane fizice), din cauza percepţiei ridicate de risc. În februarie 2010, restanţele de peste 15 zile ale populaţiei şi companiilor (creditul neguvernamental) au ajuns la 9,42 mil.lei (2,29 mld.€), cu 760 mil.lei mai mult decât în ianuarie 2010, ajungând la 4,2% din totalul sumelor datorate.

Atâta vreme cât dobânda de politică monetară a fost 7%, dobânda la facilitatea de depozit a fost de 3% pe an, cu excepţia ultimelor 2 zile ale lunii martie 2010, când, ca urmare a reducerii de către BNR a dobânzii cheie, a scăzut la 2,5% pe an.

Evident că un asemenea comportament al băncilor comerciale a apărut pe fondul unei lichidităţi crescute pe piaţa monetară, dovadă fiind scăderea drastică a dobânzilor de pe piaţa interbancară în ultima vreme. Spre exemplu, Robor la 3 luni a fost astăzi de 5,56% pe an, cum se observă în graficul alăturat, preluat de la www.financiare.ro:



Drept urmare, nicio bancă comercială nu a apelat în luna martie 2010 la facilitatea de creditare a BNR (creditul lombard), care a avut o dobândă de 11% pe an, când puteau atrage lichidităţi mult mai ieftine de pe piaţa interbancară.

Întâlnim astfel o situaţie paradoxală pe piaţa bancară românească. Pe de o parte, statul român se zbate să înăsprească fiscalitatea, în goana pentru astuparea deficitului bugetar, care a fost de 1,08% din PIB în primele două luni ale anului 2010, pe de altă parte, rezervele valutare ale BNR au ajuns la 31 martie 2010 la 32,04 mld.€, rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, adică 2,75 mld.€, ceea ce conduce la o rezervă internaţională a României de 34,79 mld.€, ceea ce constituie un record istoric.

3 comentarii:

Anonim

Ce inseamna obor? Am tot auzit termenul acesta si as fi interesata sa aflu ce inseamna!

Anonim

Ma scuzati am tastat gresit "robor"!

Ion Radu Zilişteanu

ROBOR şi ROBID sunt dobânzile calculate pe piaţa interbancară, cea în care băncile comerciale fac plasamente reciproce, în cazul în care au exces de lichidităţi, sau se împrumută, în cazul în care au deficit de lichidităţi.

ROBOR este acronimul de la Romanian Interbank Offer Rate şi reprezintă dobânda medie pentru depozitele plasate de către bănci.

ROBID este acronimul de la Romanian Interbank Bid Rate şi reprezintă dobânda medie pentru depozitele atrase de către bănci.

Piaţa interbancară este guvernată de raportul între cerere şi ofertă şi, cum dobânda este preţul banilor, cele două tipuri de dobânzi reflectă acest raport.

Aceste dobânzi se calculează la diferite termene. Dobânda ROBOR la 3 luni este utilizată drept ancoră pentru dobânda practicată de băncile comerciale la diferite tipuri de credite bancare. Spre exemplu, în programul "Prima casă", dobânda maximă este ROBOR la 3 luni plus 2,5 puncte procentuale.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre mecanismul de calculare al dobânzilor ROBID şi ROBOR, vă recomand să consultaţi un manual de tehnică bancară şi să citiţi Regulile BNR privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR operaţionale începând cu data de 6 martie 2008.

De asemenea, dacă doriţi să aflaţi valorile zilnice ale acestor dobânzi, consultaţi www.financiare.ro.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus