Carnagiu la Bursa de Valori Bucureşti: BET-FI scade cu 13,91% - Reflecţii economice

marți, 25 mai 2010

Carnagiu la Bursa de Valori Bucureşti: BET-FI scade cu 13,91%

Astăzi a fost o zi neagră la Bursa de Valori Bucureşti. Indicii bursieri au avut scăderi generalizate, aşa cum se vede în figura alăturată. Bursa a fost dominată de panică, fiind abandonate fundamentele economice, aproape toată lumea dorind să vândă. Numai două acţiuni au crescut: UAMT Oradea (UAM) cu 7,84% şi Zentiva (SCD) cu 2,22%. Tranzacţiile au depăşit 17 mil.€, ceea ce reprezintă cu mult peste media ultimei perioade.

Aproape m-am plictisit să mai aud în această perioadă explicaţii de genul bursele internaţionale au scăzut şi ele şi ne încadrăm în tendinţă. Astăzi, indicele FTSE 100 de la London Stock Exchange a scăzut cu 2,54%, indicele DAX de la Deutsche Börse a scăzut cu 2,34%, iar indicele ATX de la Wiener Börse cu 4,36%. Cum ar putea explica cineva scăderea BET (indicele celor mai lichide titluri listate) cu 10,96%, a BET-C (indicele compozit al bursei) cu 9,97% şi a BET-FI (indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare) cu 13,91% doar prin prisma scăderilor de pe celelalte burse europene sau extra-europene?

Este clar că degringolada în care guvernul Boc a dus România, nefiind în stare să gestioneze criza economică pe care o traversăm a condus la o neîncredere suplimentară în piaţa de capital românească faţă de fondul general de neîncredere al perioadei. Pe de altă parte, dimensiunile reduse ale Bursei de Valori Bucureşti permit astfel de evoluţii, care cu greu vor putea fi recuperate în viitor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus