Din aberaţiile lui Vlădescu: salariile din companiile de stat vor fi reglementate printr-o lege - Reflecţii economice

luni, 31 mai 2010

Din aberaţiile lui Vlădescu: salariile din companiile de stat vor fi reglementate printr-o lege

Lui Boc şi Vlădescu le pare rău că nu au cuprins în scrisoarea de intenţie către Fondul Monetar reducerea cu 25% a salariilor celor angajaţi la companiile de stat. Mai căpătau un bănuţ la bugetul de stat. Prim-ministrul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că salariile din companiile de stat "nu vor scăpa de ajustări". "Reducerea salariilor angajaţilor companiilor la care statul este acţionar nu este prevăzută în acordul cu FMI. Ele se vor reevalua prin discutarea în Guvern a bugetului fiecărei companii şi a proiectelor de ajustare a veniturilor salariale. Nu ne trebuie lege, ne trebuie hotărâre de Guvern, de reevaluare a bugetelor companiilor", a declarat Boc.

La rândul său, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a declarat astăzi, citat de Hotnews.ro: "La companiile de stat vom veni cu un model care se va aplica. Singurul lucru pe care vi-l pot spune este că în prezent se lucrează la un proiect de lege. Această scădere cu 25% nu va fi aplicată."

Întrebat de Hotnews.ro dacă salariile de la CEC Bank vor fi reduse, Radu Graţian Gheţea, preşedintele băncii, a negat: "CEC Bank, potrivit statutului, este o persoana juridică de drept privat. Este o societate comercială organizată pe legea 31. E adevărat, acţionarul este statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor publice, care se comportă ca un acţionar. Participă la Adunarea Generală a Acţionarilor şi ne trasează nişte obiective."

Din exprimarea neglijentă a lui Boc, de altfel personajul n-a excelat niciodată prin precizie, rezultă că toate companiile la care statul este acţionar vor fi supuse acestui regim. Cu alte cuvinte, în situaţia ipotetică în care o firmă privată are datorii la bugetul de stat, nu şi le plăteşte şi cumva statul român devine acţionar cu o singură acţiune, guvernul va putea dicta salariile în acea firmă.

Un alt exemplu ar fi Petrom, unde statul român este acţionar minoritar, chit că a anunţat recent că va vinde o parte din participaţia sa la această companie. (Statul nu poate menţine participaţia de 20,63% la OMV Petrom (SNP) din cauza lipsei fondurilor necesare pentru a participa la majorarea capitalului social, Ministerul Economiei anunţă că va scoate la vânzare, pe bursă, un pachet reprezentând 11,84% din acţiunile companiei, anunţă Financiarul.) Înseamnă că statul va putea dicta salariile de la Petrom.

Cum componenta salarială are o contribuţie importantă la competitivitatea unei companii, este evident că această competitivitate ar putea fi grav prejudiciată de o asemenea măsură.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus