Usturoiul chinezesc, principala sursă de evaziune fiscală, Sebastian Vlădescu dixit - Reflecţii economice

marți, 18 mai 2010

Usturoiul chinezesc, principala sursă de evaziune fiscală, Sebastian Vlădescu dixit

Gata, ne-am luminat cu privire la principala sursă de evaziune fiscală din România: usturoiul chinezesc! Cel puţin aşa susţine boemul şi pleziristul nostru ministru al finanţelor publice, Sebastian Vlădescu. Ştiţi produsul? Este usturoiul fără mustăţi (aşa mi-a spus un precupeţ că îl deosebeşti de cel românesc, care are mustăţi), pe care îl poţi găsi în super şi hipermarketuri, chiar şi în magazinele cash & carry, dar şi în pieţele din toată România, la un leu bucata. Îl găsiţi chiar şi în fotografia alăturată.

Bun, că am identificat sursa evaziunii fiscale este foarte bine, numai că trebuie să înţelegem şi mecanismele prin care se desfăşoară evaziunea fiscală. Ne luminează acelaşi Sebastian Vlădescu: "Ca să evite achitarea taxelor, pentru că la noi este un tarif minim de container, usturoiul ajunge în Moldova. De aici, cărăuși aduc zilnic până la de cinci ori câte una - trei lădițe. Când se strâng mai multe acestea sunt transportate la fabricanții de mezeluri, care le folosesc la fabricarea produselor", conform Money.ro. El a admis că, din punctul de vedere al contribuabilului, produsul finit este mai ieftin, dar din punct de vedere al evaziunii, usturoiul poate deveni o problemă. Aha, deci contrabandă cu lădiţele, deci la îndemâna tuturor. Mi-era frică de tiruri, vapoare sau altele asemenea.

Îmi permit să mai semnalez ministrului finanţelor publice şi alte produse ce ar putea face obiectul contrabandei şi al evaziunii fiscale: beculeţe de trenuleţ electric, elastic de chiloţi, vopsea de ouă, piuliţe de 8, chei brute, pastile contra ţânţarilor, spiţe de roţi de bicicletă, măşti cosmetice, pitici de grădină, etc.

Dacă se identifică mecanismele de evaziune fiscală pentru aceste produse şi se asigură colectarea obligaţiilor fiscale la buget, poate nu ar mai fi cazul să facem eforturi pentru scăderea deficitul bugetar, fiindcă ar scade singur şi România ar ajunge pe cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus