Ce poate aduce reuniunea G20 de la Toronto? - Reflecţii economice

sâmbătă, 19 iunie 2010

Ce poate aduce reuniunea G20 de la Toronto?

În perioada 26-27 iunie 2010, va avea loc la Toronto reuniunea la vârf a G20. Şefi de stat şi guvern din 19 ţări şi Uniunea Europeană vor discuta reformele necesare economiei globale.

Membrii G20 sunt: Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sus, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Turcia, Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană. Grupul s-a înfiinţat în 1999, grupând pe de-o parte ţările cu economiile cele mai puternice şi un grup de ţări emergente, cu economiile considerate cele mai dinamice.

Scopul a fost crearea unui cadru instituţional în care reprezentanţii ambelor părţi să poată schimba puncte de vedere asupra reglementării economiei mondiale în vederea ameliorării funcţionării ei. Este important de remarcat că ţările membre ale G20 reprezintă circa 90% din PIB-ul mondial, 80% din comerţul mondial (inclusiv schimburile intracomunitare din Uniunea Europeană) şi 2/3 din populaţia mondială. Mai multe detalii, în articolul Despre G20.

Următoarea reuniune de la Toronto va fi precedată de o reuniune a G8 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Rusia şi SUA) la Huntsville, despre care puteţi afla mai multe de pe site-ul oficial al reuniunii G20.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a transmis o scrisoare liderilor G20, prin care le solicită stabilirea unor cerinţe de capital şi lichiditate uniforme şi puternice care să se aplice băncilor comerciale şi i-a avertizat pe liderii Uniunii Europene să nu slăbească măsurile de stimulare financiară a economiilor de o manieră care ar putea compromite întregul proces de recuperare a economiei mondiale după prezenta criză economică, anunţă Telegraph.co.uk.

Ţinând cont de faptul că SUA sunt în plin proces de reformare a reglementării sistemului financiar, Obama a accentuat faptul că reuniunea de la Toronto trebuie să pună la punct un cadru comun pentru reforma bancară.

Obama insistă şi asupra reglementării efectului de levier pe pieţele de capital, mai ales în ceea ce priveşte instrumentele derivate, cărora trebuie să li se impună mai multă transparenţă. Se ştie că instrumentele derivate de pe pieţele internaţionale de capital şi efectul de levier foarte mare sunt considerate responsabile în bună măsură de declanşarea crizei financiare care a precedat actuala criză economică.

El nu a ratat ocazia de a face aluzie la pretenţiile Chinei de a-şi impune yuanul ca monedă internaţională de rezervă, Obama subliniind rolul valutelor liber convertibile în reglarea activităţii economice.

Vice-ministrul afacerilor externe din China, Cui Tiankai, a replicat: "Yuanul este moneda naţională a Chinei şi nu ar trebui să facă obiectul discuţiilor unei reuniuni internaţionale".

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi privind reuniunea G20 de la Toronto, puteţi consulta secţiunile specializate ale Financial Times şi Telegraph.co.uk.

Notă: Acest articol a apărut şi în Ziare.com.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus