Haosul guvernamental: care este planul B al lui Sebastian Vlădescu? - Reflecţii economice

joi, 24 iunie 2010

Haosul guvernamental: care este planul B al lui Sebastian Vlădescu?

Aseară, la emisiunea Ora de foc de la Realitatea TV, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a menţionat faptul că, dacă vreuna din legile privind măsurile de austeritate asupra cărora Guvernul României şi-a asumat răspunderea în Parlament, executivul are un plan B. Întrebat despre natura acestui plan, Vlădescu a refuzat să răspundă, nedorind să dea o ştire exclusivă unui trust media şi afirmând că, dacă va fi cazul, va anunţa planul B în cadrul unei conferinţe de presă.

După cum se ştie, astăzi, Curtea Constituţională judecă mai multe excepţii de neconstituţionalitate pe marginea legilor privind măsurile de austeritate. Magistraţii de la Curtea Constituţională iau în discuţie atât contestaţia depusă de Alianţa PSD+PC, de PNL, cât şi sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la proiectele de legi care vizează reducerea salariilor bugetarilor şi a pensiilor. După primele indicii, Guvernului îi este teamă ca reducerea pensiilor cu 15% să fie declarată neconstituţională.

De altfel, acţiunile Guvernului din ultima vreme pentru limitarea consecinţelor crizei economice au fost haotice, ca şi când cineva s-ar strădui să astupe găurile unei găleţi găurite şi pline cu apă, deşi ar exista şi alte soluţii. Se pare, însă, că astupă numai găurile mici şi nu pe cele mari, afernte clientelei politice şi pe unde se scurge o mare parte a substanţei bugetare. Un studiu comparativ al soluţiilor anti-criză adoptate de diferite ţări ale Uniunii Europene ar fi putut conduce la un plan mult mai coerent şi cu mai puţine costuri sociale.

Care ar putea fi planul B al lui Sebastian Vlădescu? Cu o probabilitate covârşitoare, este vorba de mărirea fiscalităţii: mărirea cotei unice şi/sau a TVA. De altfel, actualul executiv nu a dat dovadă de prea multă imaginaţie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus