Lucian Croitoru: "Salariile miniştrilor sunt prea mici ca să nu invite la fraudă" - Reflecţii economice

joi, 17 iunie 2010

Lucian Croitoru: "Salariile miniştrilor sunt prea mici ca să nu invite la fraudă"

Problema salariilor demnitarilor a suscitat discuţii îndelungi în ultima vreme, mai ales în condiţiile măsurilor de austeritate, care presupun reducerea salariilor în sectorul public cu 25%.

Ieri, în cadrul unui seminar organizat la Banca Naţională a României, Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului băncii centrale, a esenţializat actuala situaţie: "Toată lumea se vaită de salarii, dar toată lumea recunoaşte că salariile preşedintelui, al primului-ministru şi ale miniştrilor sunt extrem de mici în raport cu funcţia pe care o presupun şi de aceea menţinem ipoteza de corupţie la nivel înalt. De aceea nu putem avea în guvern, nu neapărat în cel actual, oameni pregătiţi."

Pe de altă parte, este cunoscută poziţia lui Croitoru legată de necesitatea reducerii posturilor din sectorul public cu 500.000 de persoane şi în primul rând a funcţionarilor publici.

Chiar dacă salariul mediu din sectorul public este superior celui din mediul privat, salariile demnitarilor de rang înalt nu sunt deloc motivante pentru poziţia lor. Un exemplu elocvent este cel al consilierei preşedintelui Traian Băsescu, Alexandra Gătej, care, în calitate de preşedinte al Unilever câştiga 18.000 € lunar, pe când Administraţia prezidenţială nu îi oferă decât 1.300 € lunar. Însuşi preşedintele României are doar 1.600 € lunar.

Vizibilitatea din ce în ce mai extinsă a lui Lucian Croitoru în ultima vreme ar putea sugera că i se pregăteşte din nou scaunul de premier, aşa cum scriam în articolul Se pregăteşte Lucian Croitoru din nou pentru funcţia de prim-ministru?.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus