Sebastian Vlădescu: "Dacă vom vedea o scădere economică de 2%, vom creşte taxele" - Reflecţii economice

vineri, 11 iunie 2010

Sebastian Vlădescu: "Dacă vom vedea o scădere economică de 2%, vom creşte taxele"

Invitat aseară la The Money Channel, la o ediţie specială, pe care o puteţi urmări aici, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, a dezvăluit câteva elemente din mecanismele ce vor guverna politica fiscală a guvernului în următoarea perioadă, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD nu va trece.

Cea mai importantă afirmaţie a lui Vlădescu este legată scenariile privind mărirea fiscalităţii:

"În cazul în care recesiunea economică din România rămâne aşa cum este astăzi, la 0%, poate -1%, nu va fi nevoie să luăm măsuri suplimentare, chiar dacă vor fi probleme, facem ajustări, tăiem cheltuielile. Dacă vom avea o recesiune de -2%, -3%, -4%, discutăm deja de un alt scenariu. După parerea noastră, la anul, va fi tot 0%, sau o uşoară creştere economică."

Desigur, este greu de făcut predicţii asupra evoluţiei principalilor indicatori macroeconomici ai României, în condiţiile în care al doilea val al crizei a lovit Europa. Cel mai elocvent exemplu este Grecia, dar nici Spania şi alte ţări, mai ales din flancul sudic şi estic al Uniunii Europene, nu se simt prea bine.

Pe acest fond, au venit predicţiile destul de roze făcute pentru România de către Banca Mondială, care vede în acest an o scădere a PIB cu 0,5%, dar o creştere de 3,6% în 2011 şi de 4,4% în 2012.

Vlădescu a afirmat că, pentru prima dată în viaţă, speră să mai fie în funcţie şi săptămâna viitoare, după votarea moţiunii de cenzură. "E prima dată în viaţa mea când, fiind într-o funcţie, spun că sper să fiu şi săptămâna viitoare. Şi nu de dragul meu", a spus Vlădescu. El a precizat că, dacă legea de scădere a salariilor bugetarilor şi a pensiilor va fi declarată neconstituţională, nu-şi va da demisia, ci va căuta alte soluţii de reducere a deficitului bugetar.

"Nimeni nu e de neînlocuit iar eu sunt foarte uşor de înlocuit, pentru că nu sunt om politic. Nu îmi voi da demisia chiar dacă Curtea Constituţională va declara aceste legi neconstituţionale şi voi sta să caut soluţii. Putem analiza scenariile, ele pot fi desenate în orice moment, până când lucrurile se pot face calm şi liniştit, nu-mi voi da demisia", a mai spus Vlădescu.

Ministrul finanţelor publice a adăugat că, pe lângă scăderea de salarii şi pensii, Guvernul are în plan şi măsuri de relansare a economiei, printre care o schemă de garantare pentru absorbţia fondurilor comunitare, revizuirea sistemului de ajutor de stat şi posibilitatea de a permite garantarea creditelor luate pentru dezvoltarea proiectelor de fonduri structurale, acte normative care vor fi anunţate săptămâna viitoare.

Poate că hotărârea lui Vlădescu de a îşi duce cauza în care crede până la capăt poate fi de admirat, însă prezenţa sa în angrenajul unui guvern incoerent din punct de vedere economic nu dă nicio garanţie asupra capacităţii sale de a îşi materializa planul. În ceea ce priveşte eventuale măsuri de relansare a economiei, mai întâi ar trebui abrogate măsurile aberante care au dus la sugrumarea economiei private, principalul contributor la formarea veniturilor pentru bugetul statului.

Notă: Acest articol a apărut şi în Ziare.com.

1 comentarii:

Saloane tatuaje

O sa infloreasca mita si spaga, asta daca nu erau in floare si pana acum...

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus