CECCAR amendat cu 4,05 mil.lei de către Consiliul Concurenţei. Despre notari nu vorbeşte nimeni? - Reflecţii economice

marți, 26 octombrie 2010

CECCAR amendat cu 4,05 mil.lei de către Consiliul Concurenţei. Despre notari nu vorbeşte nimeni?

Astăzi, Consiliul Concurenţei a dat publicităţii un comunicat prin care se anunţă că a amendat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) cu 4,05 mil.lei pentru pratici anti-concurenţiale, respectiv pentru fixarea unor tarife minime pe care să le practice membrii săi. Iată comunicatul:

Consiliul Concurenţei a sancţionat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) cu amendă în valoare de 4.056.264 RON (aproximativ 950.000 euro) pentru fixarea tarifelor practicate de membrii săi.

în urma unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei în anul 2009, s-a arătat că CECCAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din anul 2001, chiar dacă în anul 2000 fusese avertizat de autoritatea de concurenţă să nu adopte un astfel de act. în 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Pentru a fi aplicate de toti membrii săi, in 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor.

„Aceasta este cea mai mare amendă procentuală dată de Consiliul Concurenţei – 9,2% din veniturile CECCAR în anul 2009 şi cea mai mare sancţiune aplicată unei asociaţii. Acest fapt se datorează gravităţii faptei, care este similară unui cartel, duratei ridicate - 9 ani şi circumstanţelor agravante, respectiv continuarea încălcării legii după declanşarea investigaţiei şi ignorarea avertismentelor Consiliului Concurenţei”, a declarat domnul Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

La practica anticoncurenţială au participat toate organele de conducere ale CECCAR, precum şi unele dintre filiale. Mai mult decat atât, membrii CECCAR au fost verificaţi în privinţa aplicării Regulamentului de stabilire a onorariilor de către „auditori de calitate” numiţi în acest sens de conducerea organizaţiei.

Consiliul Concurenţei a impus CECCAR să înceteze practica anticoncurenţială şi să abroge Regulamentul în termen de trei luni de la comunicarea oficială a deciziei. în cazul nerespectării deciziei Consiliului Concurenţei, CECCAR riscă o amendă cominatorie de până la 5% din veniturile zilnice medii din anul financiar anterior sancţionării.

În baza estimărilor interne ale Consiliului Concurenţei rezultă faptul că în urma eliminării acestei practici anticoncurenţiale, mediul de afaceri (consumatorii de servicii contabile) va beneficia de o economie de costuri anuală situată între 70 mil lei şi 200 mil lei. Această economie a fost estimată ca fiind diferenţa dintre tarifele plătite ca urmare a Regulamentului şi tarifele care ar fi existat dacă ar fi funcţionat concurenţa prin preţ.

La începutul acestui an, CECCAR înregistra 33.908 membri din care 20.880 experţi contabili, 6.723 contabili autorizaţi si 6.305 societăţi de profil.

Pentru acelaşi tip de practici, notarii publici din România (o castă aproape închisă în România şi în care gura târgului spune că intrarea este foarte costisitoare) nu au fost niciodată cercetaţi. Oare de ce?

1 comentarii:

Anonim

si cand te gandesti ca bancile iau amenzi de 10000 sau 20000 de roni(daca iau)!!!

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus