Deşi banul e ochiul dracului, Biserica Ortodoxă Română intră în afaceri bancare - Reflecţii economice

sâmbătă, 5 martie 2011

Deşi banul e ochiul dracului, Biserica Ortodoxă Română intră în afaceri bancare

Astăzi s-a comunicat evenimentul înfiinţării de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a Casei de Ajutor Reciproc a Clericilor şi Mirenilor (CARCM), de unde atât preoţii, cât şi credincioşii vor putea lua împrumuturi cu o dobândă de 6%. Comunicatul oficial îl puteţi citi aici.

Mai aflăm că, până acum, în CARCM s-au înscris 14 persoane, între care şi ÎPS Teofan. Cei care vor să contracteze un împrumut trebuie să îndeplinească două condiţii: să fie creştin-ortodocşi şi să aibă un venit constant. Primele împrumuturi vor fi date săptămâna viitoare şi vor fi de maximum 5.000 lei, spune preotul Grigore Timoftescu, preşedintele entităţii nou-înfiinţate.

Totodată, părintele Timoftescu a afirmat că este convins că instituţia va avea multe solicitări de împrumuturi, având în vedere dobânda redusă, dar şi încrederea oamenilor în Biserică.

Banul, ochiul dracului, nu i-a inspirat pe clerici decât să facă un rudiment de bancă, menită să dea senzaţia credincioşilor că biserica este aproape de ei. Desigur, nu ne putem aştepta ca respectiva instituţie să îşi pună probleme legate de riscul de credit şi alte riscuri asociate unui asemenea credit. Iar bonitatea se rezumă la cerinţa de a avea venituri constante (de ce nu şi variabile?).

Tot şeful CARCM mai afirmă: "Casa de Asigurări funcţionează ca o instituţie financiar non-bancară şi se pot înscrie în această asociaţie toţi clericii şi mirenii creştini-ortodocşi. În momentul înscrierii, se va achita o taxă de înscriere de 35 de lei. Cotizaţia lunară este de 30 de lei, la care se adaugă doi lei pentru constituirea unui fond de ajutor."

Mă întreb dacă BNR îi va da autorizaţia de funcţionare.

Actualizare 27.10.2012 Întrucât link-ul conţinând comunicatul oficial a dispărut de pe site-ul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, voi indica link-uri alternative care tratează subiectul: CreştinOrtodox.ro, ZiarulLumina.ro, Adevărul.ro şi lista ar putea continua.

4 comentarii:

Anonim

Băncile nu au fost niciodată instituţii de întrajutorare iar BOR arată încă odată şi definitiv că nu dă 2 bani pe enoriaşi şi pe cuvintele lui Iisus. Pe enoriaşi pentru că, la fel ca bancile, faza cu 6% dobândă e ca să ne ia ochii în timp ce pentru a putea lua împurumut omul trebuie să aibă un fel de abonament de 30 ron pe lună plus în ca o taxa.. plus cine ştie ce li se mai scoală, la fel ca băncile care măresc dobânda de la o lună la alta. Pe de altă parte Iisus când a venit în templu a dat de pământ cu tarabele comercianţilor vremii, bisericile noastre au toate la intrare un loc unde se vând lumânări scumpe, icoane simple mai scumpe decât tablouri de valoare şi multe alte căcăţişuri religioase pentru care nu au nicio legitimaţie. Tu sau eu dacă facem un ciubuc la cineva de o zi vine Fiscul peste noi pentru ca cică avem venituri ilicite, măcar că muncim pentru banii aia - dar bisericile vând o grămađă de rahaturi, unele cărticele ar fi considerate drept cele mai mari erezii chiar si de către erudiţii adevăraţi care au mai rămas din biserică ... Nu le-a ajuns, acum vor sa dovedească că pot atinge limita ipocriziei şi nesimţirii. Sa le fie ruşine! Au călcat în picioare tot ce a zis Dumnezeul lor. Au călcat în picioare porunca de a nu da bani cu camătă, calcă în picioare onestitatea bazându-se pe metodele capitaliste de a fura privirea cu cei 6% pentru a ascunde alte puncte din contractul celui ce se împrumută.

La canal cu toate instituţiile statului român!!! Şi-au bătut joc de neamul asta.

LiviuTM

Vocație de binefăcători, ce să mai discutăm.

Anonim

uuuuuuuu.bisericii romanesti......umbla cu cersitul si acum are BANCA.......sa va....un crestin

Anonim

Pai linkul furnizat de tine nu merge ... nici nu am gasit altceva despre acest subiect.
Se pare ca intoxici lumea cu prosii prietene.

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus