Fanteziile fiscale ale lui Liviu Voinea
Struţo-cămila politică USL ne delectează cu măsuri economico-financiaro-fiscale dintre cele mai vesele. În ultimele zile, presa a mediatizat în spaţii largi măsurile suplimentarea de taxare a proprietăţilor imobiliare care poartă eticheta secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Liviu Voinea.
Domnia sa face parte din categoria economiştilor stângişti, în a cărei galerie mai intră Florin Georgescu, Ilie Şerbănescu, Mircea Coşea. Ajuns într-o înaltă funcţie de execuţie. Liviu Voinea şi-a lansat fanteziile fiscale în proiecte care mai de care ridicătoare de întrebări. În ceea ce priveşte fiscalitatea proprietăţilor imobiliare, plecând de la premisa că statul român încasează doar 0,7% din PIB din această sursă, pe când media din UE se apropie de 3%, iată câteva dintre propunerile avansate de Voinea: impozitarea piscinelor (pe care le apreciază la 100.000), impozitarea suplimentară a proprietăţilor moştenite (similar cu taxarea progresivă a proprietăţilor achiziţionate suplimentar faţă de proprietatea în care locuieşti), impozitarea terenului de sub casă (până acum inclusă în impozitul asupra casei în sine).
Toate aceste măsuri reflectă foamea de bani a statului român şi introducerea taxei pe fumărit. Abordarea nu se încadrează într-o filosofie fiscală coerentă, ci doar într-un set de cârpeli. Cea mai facilă cale de a se încasa mai mulţi bani la buget ar fi reconsiderarea valorilor de impunere existente la compartimentele de taxe şi impozite ale autorităţilor locale, care sunt departe de valorile de piaţă. O astfel de măsură nu ar fi deloc contestabilă, spre deosebire de măsurile propuse de Liviu Voinea.
Nici de această dată, Ministerul Finanţelor Publice nu s-a consultat cu jucătorii din piaţa imobiliară în legătură cu noile măsuri fiscale.
În rest, Liviu Voinea este adeptul unor măsuri de tip Robin Hood, transferând stângismul său economic asupra întregii guvernări. Punerea în operă a fanteziilor sale fiscale va avea consecinţe serioase asupra pieţei imobiliare şi mediului de afaceri. Voinea nu vorbeşte nimic despre mărirea gradului de colectare a taxelor şi impozitelor, despre eliminarea evaziunii fiscale şi despre altele asemenea. Sau, în viziunea sa economică stângistă, este adeptul teoriei că evaziunea fiscală, mai ales la nivelurile mici, suplineşte lipsa sau insuficienţa politicilor sociale ale guvernului?
Actualizare 19.09.2012 În ceea ce priveşte aplicarea "sistemului suedez" de recompensare a delatorilor care îşi reclamă vecinii la fisc cum că ar ascunde venituri, Fiscul suedez îl contrazice pe Voinea: recompensele date în schimbul informaţiilor sunt contraproductive.