Caritas-ul american marca Madoff
Joi, 11 decembrie 2008, a fost arestat Bernard Madoff, fost preşedinte al bursei new-yorkeze Nasdaq în anii '90, sub acuzaţia de fi montat o fraudă uriaşă pe piaţa de capital americană, soldată cu pierderi de circa 50 miliarde $, prin intermediul companiei sale de consultanţă în investiţii. Totul a început cu o mărturisire a lui Madoff, făcută faţă de unii dintre angajaţii săi, cum că operaţiunile sale de management financiar ar fi o mare minciună.
În conformitate cu ultimele estimări, multe bănci americane şi europene au căzut victime ale escrocheriei orchestrate de Madoff, dar şi companii listate pe marile burse, universităţi şi alte tipuri de investitori. Printre ei, se numără: Royal Bank of Scotland (600 mil.$), Man Group (360 mil.$), Santander (3,1 mld.$), HSBC (1 mld.$), BNP Parisbas (470 mil.$), Natixis (600 mil.$), Unicredit (100 mil.$), Nomura (303 mil.$), Bénédict Hentsch (48 mil.$), Fairfield Greenwich (7,5 mil.$), Kingate (2,5 mld.$), Reichmuth Matterhorn (327 mil.$) şi multe altele.
Practic, firma sa de consultanţă a lui Madoff a administrat cel puţin un fond de protecţie împotriva riscurilor, care funcţiona ca o schemă Ponzi gigantă, prin care vechii investitori erau plătiţi cu banii noilor investitori. Autoritatea de supraveghre şi reglementare a pieţelor de capital din SUA, SEC, a întreprins de-a lungul anilor mai multe verificări ale companiei lui Madoff şi nu a găsit nimic în neregulă. Această fraudă nu face altceva decât să adâncească lipsa de încredere declanşată de criza financiară.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu