Uciderea lui Osama Bin Laden şi pieţele financiare - Reflecţii economice

luni, 2 mai 2011

Uciderea lui Osama Bin Laden şi pieţele financiare

Acum circa două ore, preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat că Statele Unite au reuşit să îl ucidă pe liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama ben Laden. Obama a precizat, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane, că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida, în cursul căreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forţelor americane.

Pieţele financiare nu au întârziat să reacţioneze. Imediat după anunţ, preţul petrolului a coborât cu peste 1%, iar aurul a reacţionat la fel. Analiştii s-au grăbit să anunţe că moartea lui Bin Laden va contribui la reducerea riscului de securitate, dar va mări şi încrederea consumatorilor în SUA.

În Japonia, indicele bursier Nikkei a urcat pentru prima oară peste 10.000 de puncte după mijlocul lui martie, când s-a produs un cutremur distrugător, urmat de tsunami. Alte burse de valori din regiune, cum ar fi cele din China, Hong Kong, Singapore, Tailanda şi Malaezia, au fost închise luni, ca urmare a unor sărbători publice şi urmează să reacţioneze în şedinţa bursieră de marţi.

Dolarul american s-a întărit, iar monedele australiană şi neo-zeelandeză s-au depreciat, după cum anunţă Bloomberg TV.

Desigur, după toate aceste reacţii, lucrurile vor intra în realitatea lor contorsionată din ultima vreme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus