Nokia, disconnecting people
De altminteri, la Jucu, se fabricau numai modele de telefoane mobile low-end ale companiei, care, în mod sigur, nu ar fi necesitat activitatea centrului de cercetare-dezvoltare. Modelele fabricate la Jucu au fost: Nokia 1650, Nokia 1200, Nokia 1208, Nokia 1209, Nokia 2600 Classic, Nokia 2630 şi Nokia 6300. Modele low-end, despre care europenii nici nu vor să mai audă. Pe bătrânul continent, preferinţele consumatorilor s-au îndreptat către telefoane inteligente, cu ecrane tactile. Desigur, nebunia a fost declanşată de Apple, cu iPhone, şi continuată cu nenumărate alte modele, multe dintre ele bazate pe sistemul de operare Android, dezvoltat de Google.
Degringolada producătorului finlandez de telefoane mobile nu a început odată cu închiderea fabricii de la Jucu, ci cu incapacitatea sa de a se adapta la tendinţele rapid schimbătoare din IT & C. Bazându-se pe supremaţia sa în ceea ce priveşte terminalele mobile low-end, Nokia nu a fost capabilă să înţeleagă că telefoanele inteligente sunt viitorul. În consecinţă, în ciuda cotei sale de piaţă, Nokia a început să nu mai fie competitivă. A insistat în a menţine un sistem de operare învechit şi incapabil să evolueze, Symbian, apoi adoptând un alt sistem de operare dezvoltat de Intel, MeeGo, dar abandonat de propriul său dezvoltator, şi, în fine, odată cu venirea canadianului Stephen Elop, ex-Microsoft, la cârma companiei, a adoptat sistemul de operare Windows Mobile, care nu are perspective prea bune. În consecinţă, cota de piaţă a producătorului finlandez a început să scadă în ţările dezvoltate şi, apoi, la nivel global.
Să ne amintim că Nokia a transferat, la începutul anului 2008, producţia din fabrica de la Bochum, Germania, la fabrica din Jucu, în România. Desigur, atrasă de forţa de muncă relativ ieftină şi de îneţelegerile secrete, deocamdată, făcute cu Consiliul Judeţean Cluj. Anul trecut, Nokia a devenit al doilea exportator al României, după Dacia, iar în S1 2011, telefoanele mobile produse la Jucu au constituit principala componentă a exportului. Cifra de afaceri a Nokia România a fost, în 2010, de 6,7 mld. lei (1,6 mld. €), ceea ce reprezintă circa 1,3% din Produsul Intern Brut al României. Numai că valoarea adăugată la fabrica de la Jucu nu era foarte mare, întrucât acolo doar se asamblau telefoanele mobile, componentele importându-se. Gradul de integrare al afacerii în economia României a fost extrem de mic, neputându-se compara cu Dacia, care antrenează în producţie o întreagă industrie orizontală.
În consecinţă, plecarea Nokia din România va afecta exportul, taxele şi impozitele colectate de administraţia centrală şi locală, va determina o problemă socială, prin disponibilizarea a circa 2.000 de persoane, şi, nu în ultimul rând, va fi şi o chestiune de imagine.
În această după-amiază, neputinciosul guvern Boc s-a reunit în şedinţă de urgenţă, pentru a analiza consecinţele închiderii fabricii de la Jucu. După reuniune, a ieşit la rampă Andreea Paul-Vass, care, în ultima vreme, s-a transformat din economist relativ decent în politruc aproape agresiv, calamând că guvernul nu avea ce să facă pentru a preîntâmpina plecarea Nokia din România şi, în cel mai pur stil propagandistic, a anunţat că există negocieri cu circa 10 firme mari pentru a astupa gaura. A sugerat că ar putea fi vorba de producători de piese auto. Vom vedea.