Nokia, disconnecting people - Reflecţii economice

joi, 29 septembrie 2011

Nokia, disconnecting people

Pentru unii, anunţul de azi-dimineaţă privind închiderea fabricii Nokia de la Jucu a căzut ca un trăznet. Pentru alţii, nu. Semnele datau demult. În luna martie a acestui an, centrul de cercetare-dezvoltare deschis de Nokia la Cluj a fost închis. Acolo lucrau circa 120 persoane.

De altminteri, la Jucu, se fabricau numai modele de telefoane mobile low-end ale companiei, care, în mod sigur, nu ar fi necesitat activitatea centrului de cercetare-dezvoltare. Modelele fabricate la Jucu au fost: Nokia 1650, Nokia 1200, Nokia 1208, Nokia 1209, Nokia 2600 Classic, Nokia 2630 şi Nokia 6300. Modele low-end, despre care europenii nici nu vor să mai audă. Pe bătrânul continent, preferinţele consumatorilor s-au îndreptat către telefoane inteligente, cu ecrane tactile. Desigur, nebunia a fost declanşată de Apple, cu iPhone, şi continuată cu nenumărate alte modele, multe dintre ele bazate pe sistemul de operare Android, dezvoltat de Google.

Degringolada producătorului finlandez de telefoane mobile nu a început odată cu închiderea fabricii de la Jucu, ci cu incapacitatea sa de a se adapta la tendinţele rapid schimbătoare din IT & C. Bazându-se pe supremaţia sa în ceea ce priveşte terminalele mobile low-end, Nokia nu a fost capabilă să înţeleagă că telefoanele inteligente sunt viitorul. În consecinţă, în ciuda cotei sale de piaţă, Nokia a început să nu mai fie competitivă. A insistat în a menţine un sistem de operare învechit şi incapabil să evolueze, Symbian, apoi adoptând un alt sistem de operare dezvoltat de Intel, MeeGo, dar abandonat de propriul său dezvoltator, şi, în fine, odată cu venirea canadianului Stephen Elop, ex-Microsoft, la cârma companiei, a adoptat sistemul de operare Windows Mobile, care nu are perspective prea bune. În consecinţă, cota de piaţă a producătorului finlandez a început să scadă în ţările dezvoltate şi, apoi, la nivel global.

Să ne amintim că Nokia a transferat, la începutul anului 2008, producţia din fabrica de la Bochum, Germania, la fabrica din Jucu, în România. Desigur, atrasă de forţa de muncă relativ ieftină şi de îneţelegerile secrete, deocamdată, făcute cu Consiliul Judeţean Cluj. Anul trecut, Nokia a devenit al doilea exportator al României, după Dacia, iar în S1 2011, telefoanele mobile produse la Jucu au constituit principala componentă a exportului. Cifra de afaceri a Nokia România a fost, în 2010, de 6,7 mld. lei (1,6 mld. €), ceea ce reprezintă circa 1,3% din Produsul Intern Brut al României. Numai că valoarea adăugată la fabrica de la Jucu nu era foarte mare, întrucât acolo doar se asamblau telefoanele mobile, componentele importându-se. Gradul de integrare al afacerii în economia României a fost extrem de mic, neputându-se compara cu Dacia, care antrenează în producţie o întreagă industrie orizontală.

În consecinţă, plecarea Nokia din România va afecta exportul, taxele şi impozitele colectate de administraţia centrală şi locală, va determina o problemă socială, prin disponibilizarea a circa 2.000 de persoane, şi, nu în ultimul rând, va fi şi o chestiune de imagine.

În această după-amiază, neputinciosul guvern Boc s-a reunit în şedinţă de urgenţă, pentru a analiza consecinţele închiderii fabricii de la Jucu. După reuniune, a ieşit la rampă Andreea Paul-Vass, care, în ultima vreme, s-a transformat din economist relativ decent în politruc aproape agresiv, calamând că guvernul nu avea ce să facă pentru a preîntâmpina plecarea Nokia din România şi, în cel mai pur stil propagandistic, a anunţat că există negocieri cu circa 10 firme mari pentru a astupa gaura. A sugerat că ar putea fi vorba de producători de piese auto. Vom vedea.

3 comentarii:

Ștefan A.

Buna seara
Nu e suficient sa atragi 4-5 nume mondiale pe teritoriul tarii pentru a cinta victoria . E o treaba care necesita o munca constanta si delicata . De marketing fin. La noi a lipsit si una si alta . Sint nedumerit ca in 21 de ani nu am sondat niciodata terenul fertil a firmelor coreane sau japoneze . Nu neaparat cu mari investitii si mii de angajati dar poate era mai rentabil in sute de initiative cu doar zeci de angajati fiecare . Poate aici sa fie si un handicap national privind meseriile/profesiunile la top mondial de cautare dar in mod sigur e si o mentalitate inca pur comunista care vede in cantitate unica solutie a problemelor . Traind pe alte meleaguri nu pot sa nu admir multinationale de buzunar cu 50- 100 angajati dar care exporta in intreaga lume in sectoare de nisa . Poate si invatamintul nostru universitar sa aiba multe lacune bazate pe acelasi motiv . Cantitate si doar cantitate .

Anonim

eu vad alta problema: egoul
erau sus acum cativa ani si de acolo nu au mai vrut sa coboare, problema a fost atunci cand ceilalti producatori au inceput sa vina pe piata cu solutii reale si eficiente fata de nokia care se tot arata lider mondial
relitatea este dura si te loveste tot timpul

Anonim

buna ziua
de cand cu treaba la Nokia eu in casa numai am nici un telefon .Makoritatea firmelor care sunt in Romania sunt in bajocara sa fure din avutia noastra ,pacat ca inaite de 89 era industrie atunci regretam ca nu era de toate acum regret ca sunt de toate si nu am bani sa cumpar,este strigator la cer ca in Romania anului 2013 sa avem un salariu la un muncitor in industrie de 140 de ron,pacat ca suntem in UE daca nu stim sa ne cerem drepturiile care avem nevoie .

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus