Bancă de investiţii sau bancă comercială?
Evoluţiile recente de pe piaţa financiar-bancară din SUA aduc pe tapet o problemă mai veche: cărei autorităţi de reglementare şi supraveghere i se supun băncile de investiţii? În principiu, băncile comerciale se supun FED, iar băncile de investiţii se supun SEC. Adică băncile comerciale sînt reglementate şi supravegheate de autoritatea bancară, în fond banca centrală, iar băncile de investiţii sînt supravegheate şi reglemntate de autoritatea pieţei de capital. Recenta criză a creditelor ipotecare substandard din SUA a arătat că SEC nu poate furniza lichiditate. Băncile de investiţii, dornice de reglementări mai laxe, au preferat să nu intre sub umbrela FED.
Una dintre cele mai grave consecinţe ale crizei americane fiind lipsa de lichiditate, dificultăţile majore în care au intrat Lehman Brothers, Merrill Lynch sau AIG nu au putut fi rezolvate pe linia obişnuită a băncilor comerciale, ci au fost necesare aranajamente cu FED şi Trezoreria SUA, cât şi cu instituţii financiar-bancare private. S-au ridicat multe întrebări legate de reglementarea pieţei bancare şi a pieţei de capital.
Ani de zile, băncile de investiţii, ca intermediari între piaţa bancară şi cea de capital, au preferat să se supună reglementărilor SEC, însă, cuprinse de lipsa de lichiditate şi de scăderea încrederii investitorilor, Goldman Sachs şi Morgan Stanley au decis să încerce să atragă lichiditate prin depozite, făcînd în acest sens o cerere în acest sens către FED, după cum anunţă CNN şi Reuters. Acţiunile Morgan Stanley s-au depreciat săptămîna trecută cu 69%, iar cele ale Goldman Sachs cu 16%. Pe lîngă lichiditatea ce poate fi atrasă de la deponenţi, cele două companii vor putea obţine lichiditate şi de la FED.
Dacă în ultimul an se vorbea de o eventuală unificare a FED şi SEC sau cel puţin a reglementărilor lor, iată că piaţa o ia oarecum înainte, cel puţin în ceea ce priveşte băncile de investiţii. Oricum, de acum înainte, pieţele financiar-bancare vor arăta altfel decît înaintea crizei.
Sîmbătă, 20 septembrie 2008, Administraţia Bush a cerut Congresului SUA să îi permită să utilizeze 700 miliarde $ pentru cumpărarea activelor riscante rezultate din uriaşa criză de lichiditate, după cum anunţă Reuters. Aceasta este cea mai spectaculoasă încercare de a depăşi criza financiară, cea mai mare de la Marea Depresiune din secolul trecut. Desigur, utilizarea unei asemenea sume din banii contribuabililor americani nu a întîrziat să stîrnească reacţii vehemente.