Cele mai recente victime ale tsunami-ului subprime - Reflecţii economice

luni, 15 septembrie 2008

Cele mai recente victime ale tsunami-ului subprime

Azi dimineaţă, bursele din întrega lume au deschis cu pierderi importante, ca urmare a anunţurilor privind dificultăţile întîmpinate de 3 mari instituţii financiare americane, alte consecinţe ale crizei pieţei creditelor ipotecare din SUA. Barack Obama, candidatul democrat la preşedinţia SUA, nu a pierdut prilejul electoral de a aprecia că este cea mai importantă criză financiară traversată de SUA, provocată de administraţia republicană. Băncile centrale din întreaga lume au luat măsuri de contracarare a lipsei de lichiditate şi a neliniştii investitorilor. După ce s-a considerat că instituţiile financiare aflate în criză sînt prea mari pentru a intra în faliment, panica s-a generalizat în rîndul investitorilor.

Cea de-a patra bancă americană de investiţii, Lehman Brothers Holdings, înfiinţată acum 158 ani, a intrat în procedura de faliment, după pierderi de 60 miliarde $ şi după ce acţionarii au eşuat în demersurile de a găsi un salvator. O altă consecinţă a prăbuşirii pieţei ipotecare. În istoria pieţelor financiare din SUA, statutul băncilor de investiţii au oscilat dintre piaţa bancară şi piaţa de capital, trecînd succesiv din reglementarea Federal Reserve în cea a Securities Exchange Commission şi invers. Cert este faptul că reglementările FED sînt mult mai stricte, dar FED poate furniza lichiditate în condiţii de criză, pe cînd SEC are reglementări mai laxe, dar nu furnizează lichiditate. După criza subprime din SUA, se vorbeşte din ce în ce mai intens despre convergenţa autorităţilor de reglementare ale celor două pieţe.

Merril Lynch, a treia bancă de investiţii americană, după Goldman Sachs şi Morgan Stanley, va fi preluată de către Bank of America pentru 50 miliarde $, după pierderi de 52 miliarde $, în urma crizei subprime, şi o scădere a coteţiei acţiunilor cu 68% în ultimul an. După preluare, ce va fi finalizată în cursul anului 2009, se va crea un gigant financiar, cu active de circa 2.500 miliarde $.

AIG (American International Group), a cărui subsidiară din România, AIG Life, pretinde pe site-ul propriu că AIG este liderul organizaţiilor internaţionale de asigurări, ceea ce nu mai este adevărat, a intrat şi ea în dificultate, cerînd băncii centrale americane, Federal Reserve, o finanţare pe termen scurt de 40 miliarde $, fiind pusă în faţa riscului de a fi retrogradată de către marile agenţii de rating. Aceste demersuri au urmat eşecurilor de a obţine bani noi pentru a acoperi lipsa acută de lichiditate. Săptămîna trecut, cotaţiile acţiunilor AIG au scăzut cu circa 50%, în urma îngrijorărilor legate de o posibilă lipsă de lichidităţi. AIG a suferit, pe parcursul ultimelor 3 trimestre pierderi cumulate de 18 miliarde $.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus