Forumul Bancar Român şi piaţa imobiliară - Reflecţii economice

marți, 18 noiembrie 2008

Forumul Bancar Român şi piaţa imobiliară

Am participat în prima parte a zilei la cea de-a XI-a ediţie a Forumului Bancar Român, organizat de Finmedia, cu sprijinul Băncii Naţionale a României şi al Asociaţiei Române a Băncilor. Manifestarea are o fructuoasă tradiţie, fiind unul dintre evenimentele bancare cele mai importante ale anului. De această dată, prezent pe afişul manifestării, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lipsit, deşi la ediţiile precedente era amfitrionul cafenelei de afaceri. Era o ocazie rară de dialog cu guvernatorul băncii centrale. Să semnifice lipsa d-lui Isărescu îngrijorarea firească pentru actuala criză? Foarte probabil. L-a înlocuit Eugen Rădulescu, fost preşedinte al Băncii Agricole, actualmente director în BNR.

Probabil că cea mai spectaculoasă parte a forumului a fost intervenţia preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor şi al CEC Bank în acelaşi timp, Radu Graţian Gheţea, care a declarat: "Vom propune băncii centrale revizuirea Regulamentului nr. 11 (din 19.08.2008), pentru reluarea creditării în domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit în condiţiile actuale, de teamă şi neîncredere. După ce am făcut ajustările impuse de regulament, am observat că foarte puţine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar". De fapt, dl.Gheţea a exprimat esenţa cauzelor a ceea ce se întîmplă cu piaţa imobiliară românească în ultima vreme. Scăderea dramatică a cererii solvabile a aruncat piaţa imobiliară în impas.

În replică, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat: "Băncile au ajuns să practice dobînzi de 9-10% la depozite şi de 35% la creditele în lei, sporindu-şi marja din această diferenţă şi invocînd în acest sens schimbarea condiţiilor din piaţă. Ei spun că s-au schimbat condiţiile pieţei şi mă întreb care sînt acele condiţii care s-au schimbat atît de mult încît să permită o astfel de marjă". Cu alte cuvinte, băncile comerciale au încercat să profite de situaţia tulbure şi să-şi mărească considerabil marja de profit. Din păcate pentru ele, pe rulaje extrem de mici.

Unde este adevărul? Undeva pe la mijloc.

Aşa cum am declarat ieri în Cotidianul, criza actuală a grăbit ieftinirea apartamentelor vechi cu circa doi ani. Atrăgeam, de asemenea, atenţia asupra faptului că scăderea cererii solvabile pe piaţa imobiliară a fost cauzată de noile norme de creditare şi de scumpirea banilor. De fapt, noile norme BNR au ţintit în principal creditul de consum şi în special creditul cu buletinul, creditul ipotecar fiind doar o victimă colaterală.

Cu atît mai mult, mi se pare importante demersul d-lui Gheţea şi replica d-lui Vasilescu, deşi primul are drept prim scop reluarea creditării de către bănci în virtutea realizării obiectivului de realizare de profit de către acestea şi a îndeplinirii rolului lor primordial: de intermediere financiară, iar cel de-al doilea vizează sănătatea sistemului bancar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus