Grevă generală la BCR - Reflecţii economice

luni, 12 ianuarie 2009

Grevă generală la BCR


Ziarul Financiar anunţă că Federaţia Sindicatelor Independente din BCR (care cuprinde circa 7.000 dintre cei 8.700 salariaţi ai băncii) a notificat managementul băncii că a solicitat membrilor săi să declanşeze grevă generală pe termen nelimitat cu începere de miercuri, 14 ianuarie 2009, ora 9, în condiţiile în care contractul colectiv de muncă a expirat la sfîrşitul anului 2008 şi nu s-a putut ajunge la semnarea unui nou contract.

Conducerea BCR a avansat mai multe propuneri sindicaliştilor, printre care menţinerea majorităţii drepturilor din contractul precedent, dar stimulentele de vacanţă şi Crăciun devin dependente de performanţa băncii, mărirea salariilor în 2009 cu 50% din inflaţia înregistrată în 2008, păstrarea a 8.700 salariaţi şi extinderea reţelei existente. Sindicatul a respins de 6 ori propunerile făcute de mangementul băncii.

Mişcarea este interesantă, mai ales pe fondul actualei crize. Cînd salariaţii celei mai mari bănci din România, privită prin prisma activelor bancare, hotărăsc o astfel de grevă, semnalul se poate propaga în întreg sistemul bancar. BCR a fost profitabilă în 2008 (cifrele definitive vor fi publicate ulterior) şi nu a găsit calea de înţelegere cu sindicatele. Pe de altă parte, sindicatele dovedesc că nu înţeleg posibilele consecinţe ale crizei, în condiţiile în care salariile din sistemul bancar au fost tot timpul în top, necorelate în cele mai multe cazuri cu competenţa. Există o rezistenţă îndîrjită ori de cîte ori se pune problema acestei corelări. Intraţi în orice unitate BCR mai de la periferie şi veţi fi uimiţi cîtă incompetenţă zace acolo.

Actualizare: Greva nu a mai avut loc, ca urmarea a ofertelor de ultimă oră înaintate de managementul BCR.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

  © 2008 Design 'Minimalist E' de Ourblogtemplates.com

Sus